Въздушна тревога в Украйна на фона на срещата с ЕК

Борел се очаква да обяви нова цел за мисията за военно обучение на ЕС

Украйна
11:35 - 03 Февруари 2023
1148
Въздушна тревога в Украйна на фона на срещата с ЕК

В петък в Киев и в цяла Украйна прозвучаха предупреждения за въздушно нападение, когато в столицата трябваше да започне среща на върха на лидерите на Европейския съюз и Украйна, предава Ройтерс.

Според украински военни представители Русия подготвя нова тежка ракетна атака срещу Украйна. Повечето от корабите на Черноморския флот на Русия са се върнали в базите си, което показва, че се подготвят за нов удар, заяви говорител на въоръжените сили на Украйна по телевизията в четвъртък вечерта, цитиран от Der Standard.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е домакин на висши служители на Европейския съюз, които са на посещение в Киев с обещания да подкрепят Украйна "колкото е необходимо", но отказаха на страната бърз път към присъединяване към западния блок.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и 15 еврокомисари, включително върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, вече пристигнаха в Киев, за да проведат разговори с колегите си от украинското правителство.

В допълнение към подкрепата от 500 милиона евро обещани на 2 февруари, държавите-членки на ЕС също одобриха "нова мярка за помощ от 45 милиона евро в подкрепа на усилията за обучение на мисията на Европейския съюз за военна помощ в Украйна", се казва в изявлението.

Новият фонд ще покрива несмъртоносно оборудване, доставки и услуги за украинските войници, обучени от ЕС.

Според информацията, получена от Анадолската агенция, Борел се очаква да обяви нова цел за мисията за военно обучение на ЕС, включваща 15 000 войници в допълнение към сегашните 15 000 войници.

От началото на войната на Русия срещу Украйна ЕС и неговите държави-членки са предоставили 50 милиарда евро пряка подкрепа на Украйна.