Важни фън шуй съвети за кухнята

Нещо за четене
09:58 - 28 Февруари 2021
2274
Важни фън шуй съвети за кухнята

Във фън шуи кухнята се счита за една от най-важните стаи в дома. Тя олицетворява сърцето и трябва да е чиста, добре осветена и приятна за събиране на роднини и приятели. Ето как да променим най-важната стая в дома си така, че да ни е още по-приятно да прекарваме време в нея.

Да направим кухнята светла и красива

Кухнята е сред най-активните янг-ове в дома, затова е препоръчително да вкараме ярки цветове, активни, радостни или вдъхновяващи карти и и украси, по-ярко осветление и природен елемент. Живите растения и природните картини винаги въздействат вдъхновяващо на душата!

Да я подредим

Кухнята е магнит за всичко ненужно по другите стаи, затова е добра идея да я подредим и да измислим място за всичко. Кошниците са чудесен избор. Най-малкото можем да слагаме пощата и ключовете си в кутия или кошница, вместо да ги разпиляваме по масата или плота. И това ще я направи по-подредена, независимо дали всичко е по фън шуй или не.

Да изчистим вратата на хладилника

Ако вратата на хладилника ни прилича на планина от бележки, магнитчета и снимки, може би е време да променим това.

Вратата на хладилника е чудесно място, на което да отбелязваме постиженията на цялото семейство и да окачаме снимки на приятели и любими хора, но понякога нещата излизат извън контрол и настъпва хаос. Добра идея според фън шуй е да свалим всичко, да го сложим в кутия от обувки и да редуваме на няколко седмици снимките.

Да подредим шкафовете и бюфетите

Всички имаме шкафче в кухнята, в което обичаме да изсипваме всичко, на което не можем да намерим място. Но, ако не сме използвали нещо през последните шест месеца, може би е по-добре да го изхвърлим. Това ще ни вдъхнови и ще искаме да продължим с разчистването. Следващата цел могат да бъдат шкафа с тенджерите и чекмеджето с приборите. Колко много от тези предмети, които уж трябва да ни спестят време, всъщност само заемат място.

Да изчистим плотовете

Нека се дисциплинираме така, че да държим предметите, които не използваме редовно – тостери, блендери, миксери и каквото още се сетим – прибрани някъде, а не върху плота. Тук ще влязат в употреба новопочистените ни шкафчета. На мястото на цялата бъркотия по плотовете можем да наредим вази или други красиви предмети, които според фън шуй са източник на вдъхновение и добро настроение.

Да обезопасим

Нека се научим да съхраняваме ножовете в кутия и да премахнем враждебните, както ги определя фън шуй, куки над главата си със закачени тигани. След като сме освободили достатъчно място в шкафовете, можем да приберем и тях там.

Ще се изненадаме колко различна изглежда кухнята без висящите тежки предмети.

Освен това е добре да не държим кърпи близо до печката, както и всякакви други лесно запалими неща. Много от домашните инциденти се случват в зле обезопасени кухни!

Да улесним готвенето

Котлоните и печката трябва винаги да са чисти, добре работещи и на удобно място така, че готвачът да следи лесно процеса на готвене. Ако при готвенето се налага да стоим с гръб към вратата, фън шуй предлага решение - да сложим огледало зад печката, за да виждаме какво се случва зад нас. Ако така и така правим ремонт на кухнята, най-доброто място за печката е върху острова, където винаги, когато готвим, ще се чувстваме като важна част от семейството без да сме изолирани.

Да изгасим телевизора

Вечерята със семейството трябва да е моментът, в който всички споделяме как е минал деня ни, отпускаме се и презареждаме телата си, изповядва фън шуй. Имаме нужда от добро място, на което да се храним всеки ден, място, където да можем да се свързваме и да комуникираме. Важно е столовете да са удобни, а на стената да виси нещо вдъхновяващо и артистично.

Няма нищо лошо в съвместното гледане на телевизия с цялото семейство, но определено вечерята не е подходящия момент за това.

Гледането на телевизия не помага нито за поддържането на добър разговор, нито за доброто храносмилане. Ако живеем сами, също трябва да се съобразяваме с това и дори да си изградим ритуал, свързан с храненето. Нека загасим телевизора, запалим си свещ, пуснем вдъхновяваща музика и се държим със себе си сякаш сме важен гост, идващ на вечеря.

Да използваме земния елемент

Земният елемент носи според фън шуй съответната заземяваща енергия и ни стимулира да бъдем осъзнато в тялото си. А това е много важно, когато си имаме работа с огън и ножове - нещо обичайно за в кухнята. Ако ще правим ремонт, е добре да изберем за плотовете плоскости или плочки в земни цветове.

Ако плотът е в черно, това е леко предизвикателно за фън шуй, но можем пак да балансираме с по-светли земни цветове шкафчетата. Можем да изберем и съдове, килимчета и декорации в жълто, златисто и други земни тонове. Черният цвят представлява водния елемент и ни стимулира да се оставим на течението да ни носи, което не е добра идея за кухнята.

Създаването на приветлива, балансирана, организирана и вдъхновяваща кухня - със или без помощта на фън шуй ще ни помогне тя бързо да се превърне в сърцето на дома.