ВЪЗКРЪСВА ЛИ УЖАСЪТ от войната в Югославия?

Сирени за въздушна тревога и блокади на границата между Сърбия и Косово

Новини
22:27 - 31 Юли 2022
14074
ВЪЗКРЪСВА ЛИ УЖАСЪТ от войната в Югославия?

В Митровица, Северно Косово, са започнали въоръжени сблъсъци. Жителите на града са чули стрелба, включени са сирени, а църквите бият камбани. В района на сблъсъка са забелязани множество коли на спешна помощ, съобщават местни медии. Някои пътища в района били затворени.

Напрежение и блокади има на пунктовете "Бърняк" и "Ярине" на границата между Сърбия и Косово, съобщават още медиите. На терен са изпратени специалните части, полицията и въоръжените сили на Косово (КФОР).

Същевременно около 200 албанци са се събрали близо до моста, водещ към северната страна. Там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикади, съобщават местни медии.

По-рано днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград.

Той призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите, "Сърбия ще победи".

Заяви също, че властите в Сърбия искат продължаване на валидността в Косово на автомобилните регистрационни номера с означение KS, което по думите му е неутрално, съобщава БТА.

Причината за ескалацията на напрежението вероятно е, че правителството на Косово реши да обяви от 1 август сръбските лични документи за невалидни на тяхна територия. На влизащите граждани на Сърбия ще бъде осигуряван "документ за влизане и излизане".

С това решение Косово на своя територия анулира документите, издадени от сръбските власти. Това Прищина определя като реципрочна мярка спрямо Белград.