ВЪЗКРЕСЕНИЕ: Бебе проплака в родопско село за пръв път от 60 г.

Айти специалисти възродиха Върбово, малката Белослава е с постоянен адрес там

Общество
13:45 - 29 Август 2022
5803
ВЪЗКРЕСЕНИЕ: Бебе проплака в родопско село за пръв път от 60 г.

Бебе проплака в родопското село Върбово за първи път от 60 години насам. Белослава е на един месец и е записана като постоянен жител на селото, съобщи кметът на Широка лъка Васил Седянков, цитиран от "Родопи Инфо".

Малкото момиченце е дете на IT специалисти. Те се заселили във Върбово преди 3 години в Лефтеровата къща. Тя вече е тяхна собственост и развиват туризъм, обяснява Седянков.

Върбово, което е на няколко километра от едно от най-посещаваното от туристи село в България – Широка лъка и има едва трима постоянни жители. Преди около 100 години Върбово, с няколкото заобикалящи махали, е наброявало 1500 души.

А църквата „Св. Георги“, известна с нейните стенописи, които са в оригиналния си вид от 1871 г., е отворена през половината от годината.

Макар и с малко жители, селото се оживява през почивните дни и ваканциите, тъй като голяма част от къщите се обитават, но цели 6 десетилетие бебенце с постоянен адрес там, не се е раждало. 

Ето какво пишат младите родители за решението им да се преселят там от родната София: 

"Ние сме от Големия град – Столицата на нашата мила Родина, или както някои наричат София – малкия Ню Йорк. Обичаме да спортуваме, обичаме да сме в планината, обичаме да пътуваме. Може би най-голям отпечатък от спорта до сега в нас остави планинското бягане. До голяма степен то промени на къде да се развива животът ни. Участваме в скай рънинг състезания, планински маратони и ултрамаратони. 

Може и да не сме от най-бързите в съсезанията, но това няма никакво значение – щом завършиш се чувстваш прекрасно, наслаждавал си се на прекрасни гледки с всяка крачка, дълбоко си вдишвал чист планински въздух, а междувременно навсякъде около теб си усещал аромат на борчета и планински цветя…

А защо избрахме да се отделим от шума, неспирния нощен живот, оживлението и забързаното ежедневие?  Защото тук, в село Върбово, всичко е в пъти по-спокойно, никой не бърза за никъде. Сякаш времето е спряло. Въпреки това имаш толкова неща за правене, че то, времето, никога не ти стига. 

Защото тук, в махала Преслопа, спокойсвието връхлита над теб и омайната красота спира дъха ти. 
Защото тук, в Лефтеровата къща, кацнала на 1450м н.в., когато се събудиш виждаш красотата на Родопи планина. А вечер заспиваш с милиардите звезди зейнали в стаята ти".