ВЪЗКРЕСЕНИЕ: "Хъшове" се връщат в Народния театър

Общество
21:07 - 16 Май 2022
14428
ВЪЗКРЕСЕНИЕ: "Хъшове" се връщат в Народния театър

Три години след като не се игра спектакълът на Александър Морфов "Хъшове" се завръща на сцената на Народния театър, научи Lupa.bg. Това ще стане през новия театрален сезон, който започва през септември. Новият директор на Народния театър Васил Василев вече е помолил режисьора Александър Морфов да направи възстановителни репетиции с голямата трупа на емблематичната постановка. 

Новината за завръщането на един от най-гледаните спектакли не само в Народния театър, но и в България, бе потвърдена и от актьора Дарин Ангелов, който участва в постановката. Той се изявява и в шоуто "Като две капки вода" и в понеделник вечерта в борбата за победата Дарко изля душата си, изпълнявайки песента на Влатко Стефановски - “Gipsy Song” или както е по-известна в България "Бел кон". Тази песен звучи и в "Хъшове"-те на Морфов.

Сред зрителите в шоуто бе и самият Васил Василев, който с кимане потвърди, че спектакълът с над 300 представления скоро ще се завърне на сцената на Народния.

А Юлиан Вергов, който също е бил част от "Хъшове", помоли всички да почетат и паметта на Чочо Попйорданов, който изигра емблематичната роля на Македонски.

До преди пандемията "Хъшове" се играеше в състав: Валери Йорданов, Деян Донков, Руси Чанев, Валентин Ганев, Валентин Танев, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Рени Врангова, Даниел Ангелов, Леарт Докле, Стоян Алексиев, Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Дани Рашев, Васил Драганов, Василена Винченцо, Виктор Танев, Владислава Николова, Елисавета Господинова.

През март 2019 г. на сцената на Народния театър екипът на "Хъшове" отпразнува своите 300 пъти на сцената. Тогава режисьорът Александър Морфов падна на колене пред актьорите и емоционално им благодари за дълголетието на режисирания от него спектакъл. Самият той през годините е влизал в много от ролите.

16 години след всеки спектакъл близо половин час публиката, станала на крака, не пуска четата на Морфов да слезе от сцената. И както традицията повелява след края на всеки спектакъл хъшовете заедно със зрителите скандират „Да живей България” и пеят в едно гърло песента на Влатко Стефановски „Бел кон”, която през цялото време звучи и в постановката.

За 16-те години живот на сцената до момента „Хъшове” са гледани от 260 000 зрители от цяла България. А актьорите, превъплътили се във Вазовите немили-недраги са извикали общо 15 000 пъти искрено „Да живей България!” Зад тези цифри обаче се крият много, много емоции както на сцената, така и в залата. „Да живей България” е молитвата на актьорите преди представлението, които спазват един и същи ритуал – минути преди старта на спектакъла застават в кръг прегърнати и изричат заедно сакралните думи.

Очакваме в съвсем скоро хъшовете отново с пълно гърло да извикат "Да живей България" и да взривят Голямата зала на Народния театър. Мощно и емоционално, както само те умеят.