Възмутен родител: Елитни училища искат подкупи за записване в първи клас

У нас
22:15 - 16 Май 2019
2700
Възмутен родител: Елитни училища искат подкупи за записване в първи клас

На 15 май приключи едномесечният срок за подаване на документите за прием в първи клас. За втора поредна година водещ критерий за общинските училища в София е уседналост, а най-голям шанс да бъдат приети в желаното от родителите школо имат децата, живели в района му през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст вече са възпитаници в него.

Това на хартия. На практика главна роля в записването на първолаците е продължаващата от десетилетие тенденция да се дават подкупи на ръководството, твърдят запознати.

След невъзможността на някои жители на София да се докопат до държавна ясла и детска градина, записването в първи клас на детето също се оказва мисия невъзможна. И то, защото повечето места се заемат чрез сделка „под масата”.

„Практиката за прием на първокласници чрез подкуп се наблюдава в някои от елитните столични училища през последните години, а борбата между родителите става все по-ожесточена, като някои дори нощуват на смени в двора на желаното училище, само и само да запишат детето си да учи там”, алармира възмутен родител пред Lupa.bg, който се оказал именно в тази позиция.  

Според него е недопустимо в 21 век нещата да се случват по този начин, въпреки установените критерии от страна на Столична община.

„Неморално, неетично и недопустимо… Подобни практики опорочават целия процес по приемане в първи клас”, казва още Николай А. пред репортер на Lupa.bg.

По думите му няма смисъл да се изгражда цялостна система на прием на децата в училище, ако ръководствата на елитните гимназии в София не желаят да участват в нея.

В началото на миналата година родители се обявиха против новоприетите критерии за прием на първолаците в столичните общински училища. Тогава бяха изразени опасения, че критериите са неприемливи и дискриминационни.

Към момента, всеобщото мнение е, че по-добре да се следват тези критерии, с тенденция да се подобряват, отколкото дори те да се пренебрегват. „Неспазването на никакви правила и взимането на подкупи ни поставя в ситуации от 90-те. Това е неприлично и неевропейско”, категорични са те.

Резултатите от първото класиране за първи клас ще станат ясни на 3 юни, а записването на приетите е от 4 до края на работния ден на 6 юни.