Възпяват с песни Майк Тайсън и Мохамед Али

Боб Дилън освободи от затвора голям шампион със своя творба

Новини
22:45 - 19 Декември 2020
3080
Възпяват с песни Майк Тайсън и Мохамед Али

Големите боксьори са герои на доста песни. Защото са идоли на много поколения. Други просто са се харесали на творците. Има и произведения, свързани с трагични моменти в живота им. Но едно е сигурно - боксът е един от възпяваните спортове в историята. Разбира се, звездите на бокса са големите вдъхновители.

В края на 1972 г. английският певец Джони Уокелин пуска сингъла “Унгарският Супермен” за известния боксьор по това време Джо Бугнер, който е роден в Будапеща. От него нищо не излиза. А Бугнер записва две загуби поред от Мохамед Али и Джо Фрейзър.

Тогава на Уокелин му идва идеята да възпее самия Али след мача му с Джо Формън в Киншаса на 30 октомври 1974 г. И така се появява “Черният Супермен Мохамед Али”. Вместо източноевропейска полка звучи реге.

През януари 1975 година песента става номер 7 в класациите на Великобритания и Австралия. В Billboard Hot 100 на САЩ престоява шест месеца, като през септември е номер 21 и си става невероятен хит.

За успеха допринася и записът, който е направен със специално събрания Kinshasa Band, като се прави препратка към един от най-великите мачове в историята на бокса.

На 15 септември 1989 година се появява и “Мисля, че мога да бия Майк Тайсън” на DJ Джази Джеф и Дъ Фреш Принц.

И тя стига до 58-о място в класацията на САЩ. Става обаче популярна заради видеото си. В него участват самият Майк, неговият промоутър с буйната коса Дон Кинг, мениджърът му Джон Хорн и комедиантът Крис Рок.

Най-великата песен за боксьор обаче е “Ураган” на Боб Дилън. Тя описва живота на недопобедения Рубин Картър. Хвърлен в затвора през 1966 г. заради тройно убийство. Боксьорът обаче твърди, че е невинен и всичко е на расистка основа.

Дилън се запалва по историята му. Дори го посещава в затвора. И през ноември пуска сингъла “Ураган”, какъвто бил прякорът на Картър на ринга.

Според списание “Билборд” това е най-силната песен в кариерата на Дилън. Тя достига до 33-о място в класацията. Включва я в албума си “Желание”. Прави няколко благотворителни концерта в полза на Картър, за да може да си позволи адвокат. В тях се включват Стиви Уондър, Ринго Стар и други.

През 1985 г. съдия Ли Сарокин обявява, че боксьорът не е получил честен процес, и го освобождава от затвора. Като преди това отказва да чуе песента на Боб Дилън.

На 21 март 1969 г. излиза “Боксьорът” на Саймън и Гарфънкъл - най-успешната
песен за този спорт.

Разказва за битката на едно момче да оцелее в Ню Йорк. Тя е продължение на най-известната композиция на дуета “Госпожа Робинсън”. И стига до 7-о място в класациите на САЩ, както и в топ 10 в Нидерландия, Австрия, Южна Африка и Канада. Списание “Ролинг Стоун” я поставя на 106-о място в “500-те най-велики песни за всички времена” през 2004 година.

Боксът дори дава името на група. “Сун Кил Мун” е кръстена на един от най-добрите състезатели от Република Корея, въпреки че в нея няма нито един азиатец и никога не е имало. Просто е любимец на основателя Марк Козелек, който стартира шоуто през 2002 година. И най-разстърсващата песен на групата е “Дук Ку Ким” за трагичната смърт на боксьора, който умира на ринга под юмруците на Рей Манчини на 13 ноември 1982 г. Манчини е от съседния град на Козелек в Охайо.

Този мач се смята за най-голямата трагедия в историята на бокса, защото следват самоубийствата на майката на корейския боксьор и рефера на двубоя Ричард Грийн, който се обвинява, че не го е спрял навреме. Козелек кръщава една от песните си и на известния филипински боец Панчо Вия.

Самият Рей Манчини пък е възпят от Уорън Зевон в сингъла “Бум Бум Манчини”. Песента е включена в албума му “Сантиментална хигиена” от 1987 г. Интересното е, че в него китарата е на Боб Дилън, а хармониката е на Нийл Йънг.

В песента се разказва за емоционалната травма, която Манчини получава от смъртта на Дук Ку Ким, като това е краят на кариерата му. Неговият промоутър Боб Аръм, който води делата и на Кубрат Пулев, твърди, че след този мач Рей просто не е бил същият.

Манчини е един от най-големите боксьори в категория “лека-средна” за всички времена. От 29 победи на ринга той има 23 нокаута. Печели всички големи титли през кариерата си, но приключва едва на 31 години. Член е на Залата на славата. Запалва се по бокса заради баща си Лени, който не успява на ринга заради раняване по време на Втората световна война.

Най-великият джазмен за всички времена Майлс Дейвис също не подминава бокса. Той създава композицията “Десен прав”, която мнозина смятат за най-красивото нещо, което е правено за този спорт.

Абсолютният хит се появява през 1971 година в албума “Джак Джонсън”. Интересното е, че композицията се появява от скука. Майкъл Хендерсън, Били Кобъм и Джон Маклоклин започват да миксират в една от почивките. Дейвис ги чува от контролната зала и веднага се включва към тях.

Мохамед Али е главният герой и на песента “Бокс” на “Петорката на Бен Фолдс”. Става въпрос за колебанието му дали да сложи край на кариерата си. Появава се през 1995 година в албума “Снимки на голи бебета”. Става въпрос за диалог на Али с Хауърд Косел, най-известния спортен журналист в бокса.

Ирландско-американската пънк банда “Дропкик Мърфис” пък пуска “Кодът на воина” през 2005 г. Тя е посветена на Мики Уорд, един от най-безстрашните боксьори на ринга. Неговата трилогия срещу Артуро Гати е една от най-великите в историята на бокса. Уорд бие с 2:1 гласа в първия мач, след което пада два пъти с 0:3 и така приключва кариерата му на ринга през 2002 г. Уорд е на обложката на албума на “Дропкик Мънкис”.

Стивън Патрик Морисей пък прави цял албум и турне с песента си “Боксьори” от 1995 година. Тя стига до топ 20 на британската класация.

Песните за бокса са стотици. Модата не подмина и Кубрат Пулев. Седмица преди боя с Антъни Джошуа се появи “Кубратов марш” на групата “Фанагория”.

Идеята дошла на дългогодишния музикант и китарист Иван Цанов.

“Хрумна ни да направим подобна песен преди 2 месеца. Темата е прабългарска и затова в съзнанието ми изплува образът на Кубрат. Решихме да комбинираме двете неща”, сподели Цанов.

Предисторията на сегашния проект е свързана с началото на този век, когато се събира първият състав на групата.

Снимките на видеото “Кубратов марш” са направени в близост до София. Братя Пулеви го подкрепили, като предоставили доста архив на победите му на ринга.

А първата песен за него е от 2012 година и е на Сарафа.