Възраждане предлагат депутата си Цвета Рангелова за КС

Политика
18:10 - 11 Януари 2024
1780
Възраждане предлагат депутата си Цвета Рангелова за КС

От партия "Възраждане" предлагат депутата Цвета Рангелова за съдия в Конституционния съд на Република България.

Кандидатурата ѝ е внесена днес и вече е публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Все още на страницата я няма кандидатурата на Десислава Атанасова, която бе обявена от лидера Бойко Борисов.

В номинацията се посочва, че Цвета Рангелова има 21 години юридически стаж в адвукатурите на Кюстендил и Благоевград. Избирана е за общински съветник два мандата в Благоевград, което се сочи като доказателство за обществената й ангажираност.

По-рано сутринта пред журналисти в Партийния дом лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че не очакват техният кандидат за конституционен съдия да срещне подкрепа, въпреки това ще издигнат такъв. Има договореност между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС за постовете и позициите в Конституционния съд, посочи Костадинов.

Профилът на човекът, който трябва да отиде в Конституционния съд трябва да бъде на добър юрист, с независимо мислене, да не е партийно оцветен, да няма политически фигури и да е човек, който да не се влияе от каквито и да било видове вмешателства отвън, коментира Костадинов, въпреки че след това партията му е внесла кандидатура именно на партиен кадър.

"Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова е ярко оцветена политическа фигура. Ако тя влезе в КС и в КС е нашата жалба за погазения референдум от антиконституционното мнозинство, как тя ще гласува в едно такова дело? Ние обжалваме пред Конституционния съд решение, в което е участвал представител на конституционното мнозинство, което сега ще излъчи същият този представител за член на Конституционния съд. "Сглобката санира собствените си престъпления", коментира Костадин Костадинов.