Възродителният процес влиза в учебниците?

ДПС иска срамното гонение да се учи от гимназистите

Политика
12:25 - 13 Септември 2019
2182
Възродителният процес влиза в учебниците?

ДПС иска да се изучава т.нар. Възродителния процес в училище. Образованието е ценност от незапомнени времена, но в развитите общества то е приоритетна държавна политика, основна цел, стремеж и постижение, заяви депутатът от движението Ерол Мехмед в декларация.

В България обаче ние си имаме традиции, пазим ги ревностно, борим се с новите технологии, не искаме нови отговорности, често сме против новите идеи и методи и новия начин на преподаване, подчерта той.

През целия преход поддържаме жив мита за доброто българско образование, изтъкна депутатът. "Но светът се развива, защото науката се развива главоломно, а това изисква да се положат основите на нова педагогика, в която всички заедно да се учат, да създават и развиват ново знание, задълбочавайки своите умения и оформяйки своя мироглед. Образованието трябва да подготвя поколенията за динамиката на бъдещето", убеден е Мехмед.

"Говорейки за знаещите хора в утрешния ден, ще припомня на всички, че една разразила се дискусия за съдържанието в учебниците по история и цивилизации за 10 клас, доказа ниското ниво на историческа мисъл в България. Този скандал много явно показа, че българската историография е длъжница на обществото ни. Пред нас се разкри как идеологията побеждава науката и как истината може да се замъгли и манипулира",коментира депутатът.

От ДПС обаче са категорични, че цялата истина за престъпленията на тоталитарната държава и комунистическата власт не са написани в пълнота.

Нашите деца още не знаят за нечовешките издевателства по време на така, цинично, наречения Възродителен процес с неговата характеристика и хронология, за първите в социалистическа България многохилядни протести на българските турци през месец май 1989 година, за етническото прочистване, наречено голяма екскурзия", отбеляза Ерол Мехмед.

"Но ако българските историци нямат съвест и отговорност пред поколенията, то ние ще пазим жива паметта във времето, а това престъпление против човечеството е незаличима част от най-новата българска история. Факт е обаче, че учениците от 10-ите класове ще имат допир до истинската история след разделния 9-ти ден на месец септември 1944 година и това ще е ново знание, както за учениците, така и за техните родители", подчерта той.

"Днес с колегите акцентираме върху ролята на българското училище и в тази връзка е важно да отбележим, че българският еврокомисар поема изключително важен ресор, в който съществена част заемат образованието и иновациите. Към първия учебен ден това е новина и ние искрено се надяваме това да е и ново европейско начало за българското образование", заяви депутатът, цитиран от "Нюз.бг". 

По думите му това ще даде нов тласък и ще издигне на друго ниво образованието ни и като страна ще получим и финансова подкрепа за внедряване на нови технологии и иновации в тази сфера.

"Недопустимо е да изоставаме, непростимо е да не се възползваме от постиженията на съвременната наука", категоричен е Мехмед.