Възрожденец изпадна в истерия за референдума, къса ризи на трибуната (ХИТ СНИМКИ)

Не ви е срам да предлагате този парцал да го гласуваме, бесня депутатът Петър Петров

Политика
13:30 - 07 Юли 2023
6360
Възрожденец изпадна в истерия за референдума, къса ризи на трибуната (ХИТ СНИМКИ)

Парламентът продължава с объждането на предложението за национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“ Очаквано темата предизвика бурни дебати, а над всички беше депутатът от "Възраждане" Петър Петров, който едва не получи истеричен припадък.

"Защо не признавате, че симпатизанти на евроатлантически партии идваха на групи, за да се подписват за референдума. Казаха, че исках да бъдат питани. Говорите, че решението, което ще бъде гласувано, е немотивирано. Защо не кажете, че е незаконосъобразно", разпени се Петров.

"Защо не обяснихте, че в този доклад, подписан от председателя на комисията, е предложено едно изречение с мотиви от НС. Не ви ли е срам, господин председател, добре, че ще има ротация. Не ви е срам да предлагате този парцал да го гласуваме“, бесня депутатът от „Възраждане“.

Поставяйки темата по такъв начин, трябва да уважаваме всяка форма на демокрация, която в крайна сметка са и изборите. Нека везната, която се опитвате да балансирате, да не взимаме едно от контекста и да слагаме удобното. Защо предлагате този референдум сега, когато ще трябва да се проведе заедно с местните избори. Няма да кажа, че сте го направили нарочно, но нека се придържаме към всички принципи на демокрацията“, хвърли обвинение Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отговори: „Миналата година бяха изборите на 14 ноември. На 16 ноември отправихме запитване към вас дали бихте ни подкрепили за референдум, вие отказахте. Ако се бяхте съгласили, щеше да се е провел отдавна. Не говорете лъжи.“

Станислав Балабанов се намеси: „Без да влизам в конкретика, смисълът на пряката демокрация е мнозинството да има тежест над малцинството, а не обратното.“