Възстановиха потрошения от Расате ЛГБТ център

Рейнбоу Хъб отново отваря врати в центъра на София, след нападението преди половин година

Новини
15:07 - 16 Май 2022
2831
Възстановиха потрошения от Расате ЛГБТ център

В навечерието на 17 май - Международен ден срещу хомофобията, трансфобията и бифобията, ЛГБТ център Рейнбоу Хъб (Rainbow Hub) отново отваря врати в центъра на София, на нов адрес - ул. „Гладстон“, съобщиха от организацията.

Общностният център е създаден през 2018 г. като некомерсиално място за срещи, дискусии, консултации и събития. Мястото служи и като офис на двете управляващи го фондации - „Билитис“ и „ГЛАС“. 

В края на октомври 2021 г. центърът беше нападнат и опустошен от група, начело с Боян Станков-Расате. Лидерът на Българския национален съюз (БНС) нанесе удар в лицето на Глория Филипова от Фондация „Билитис“ и заедно с още 10 души причини множество материални щети на центъра, посочват от организацията. 

Ето такава свинщина остана след „посещението“ на Боян Расате в центъра преди половин година

На днешното си заседание съдът отложи делото срещу лидера на БНС Боян Станков-Расате за 24 юни. Станков е обвинен за хулиганство и нанасяне на телесна повреда. Като свидетели днес в съда бяха призовани и трима полицаи, които са се отзовали на сигнала, подаден на тел. 112 в деня на инцидента. 

Европейският комисар по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали отправи специално видео послание по повод атаката. „Проявената на 30 октомври 2021 г. омраза е свидетелство за това, че шепа хора е достатъчна да застраши физически и тероризира цяла група хора. Искаме да гарантираме, че атаки като тази, извършена срещу „Рейнбоу Хъб“, ще се признаят като престъпления от омраза. Фобията срещу ЛГБТ хора няма място в Европейския съюз“, заявява еврокомисарят и допълва: „Пред лицето на омразата ние подкрепяме любовта и равенството за всички“.