Възстановяват паметника на незнайния македонски четник в Благоевград

Монументът е съборен през 1947 г. по време на комунистическия режим

Общество
15:20 - 05 Август 2019
3052
Възстановяват паметника на незнайния македонски четник в Благоевград

Kачало на инициативата за възстановяване на Паметника на незнайния македонски четник в Благоевград ще бъде дадено днес с учредително събрание в Регионалния исторически музей. Паметникът на незнайния македонски четник е бил изграден в началото на 30-те години на миналия век в центъра на Горна Джумая на площад "Македония" по идея на Тодор Александров.

Основните символи в него увековечават борбите на българите от Македония и Одринско за свобода и национална цялост.

Паметникът представлява статуя на четник от ВМРО на голям пиедестал, а на него с метални букви е изписана годината на създаване на ВМОРО – 1893. За прототип на четника е използвана фигурата и лицето на Тодор Александров. Изработен е от скулпторите Пандо Киселинчев и Кирил Шиваров. Шиваров е автор и на скулпторите на братя Евлоги и Христо Георгиеви, които красят стълбите пред Софийския университет.


След 19-майския преврат през 1934 г., след който ВМРО беше забранена излезе и забрана да не се правят чествания около монумента и да не се поставят венци и цветя. През 1947 г. по време на насилствената македонизация на населението от Пиринския край, паметникът е разрушен. От няколко години историци, скулптори и патриотични организации работят по идеята за неговото възстановяване. Сред първите съмишленици са Фондация „Татковина“, културният клуб в Скопие, който обединява хората с българско самосъзнание и скулпторът Андрей Врабчев.

По снимков материал е направен и проектът за възстановяването на паметника. Директорът на Регионалния исторически музей Кирил Алексиев разказа пред БНР: “Г-н Андрей Врабчев, който е един от основните инициатори, той дори разполага с оригинални скици и оригинални снимки на самото подготвяне на макета, когато е правен на този македонски четник. Имаме възможност да възстановим изцяло паметника, такъв, какъвто е бил“.