Възстановяват светещия надпис pLOVEdiv над Античния театър

За подмяната на буквите ще се търси фирмата изпълнител

Култура
16:23 - 13 Януари 2022
1436
Възстановяват светещия надпис pLOVEdiv над Античния театър

Светещият надпис pLOVEdiv на каменната стена зад Античния театър ще бъде възстановен. Това решиха зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и изпълнителния директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев. В работната среща участва и Милен Гелишев, който е единият от авторите на проекта за надписа, съобщи в. "Марица".

Все още не е ясно колко ще струва възстановяването, но то ще бъде поделено между отдел "Култура", район "Централен" и фондация "Пловдив 2019". През последната година зам.-кметът Пламен Панов и кметът на "Централен" Георги Стаменов са получили много имелйли от граждани ,които искат надписът да светне отново.

Първата стъпка е Общинско предприятие "Организация и контрол на транспорта" да проверят окабеляването на надписа, който не е светил вече близо 4 години.

За подмяната на буквите ще се търси фирмата изпълнител. Те са от специален материал и са бяло и цикламено. Оригиналният надпис pLOVEdiv бе създаден през 2011 г. след защитен проект на Веселина Сариева.

Софийската фирма "Медия Дизайн" изработи другият важен надпис са града - together на стълбите на "Каменица". От фирмата коментираха за "Марица", че буквите на надписа pLOVEdiv са "много зле направени".

В момента буквите имат нужда от подмяна, а осветлението не работи. По тази причина общинската администрация и Фондацията ще се заемат да възстановят оригиналния вид на надписа. 

На срещата днес бяха обсъдени конкретните действия, така че в съвсем кратък срок надписът да грейне отново в оригиналните си цветове. 

Надписът pLOVEdiv e проект, който Милен Гелишев и Симеон Тодоров, който стартира през 2011 г. Той може да бъде видян на ул. „Станислав Доспевски“. Две години и половина след поставянето му, в резултат на вандалски прояви, буквите бяха изпочупени на два пъти и тогава отново по инициатива на община Пловдив, те бяха възстановявани.

Следващата обща идея на Панов, Стаменов и Велчев, която те възнамеряват да реализират съвсем скоро, е възстановяването на лампите в пловдивския артквартал „Капана”, които отново да известяват за всяко новородено в града. 

 Проектът на Алберто Гарути бе част от инициатива Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Стартира през 2018 г. Родилните отделения на четири от болниците в града са оборудвани с бутон, който човек от персонала натиска след всяко раждане на дете. Така пловдивчани и посетителите на града разбират, че жителите на Пловдив са се увеличили с още един нов член.