Вдигат цената на билета в градския транспорт в Пловдив?

Превозвачите твърдят, че са пред финансова катастрофа

Новини
12:19 - 26 Август 2020
1522
Вдигат цената на билета в градския транспорт в Пловдив?

Цената на билета за градския транспорт в Пловдив най-вероятно ще бъде увеличена. Това стана ясно по време на днешната среща между превозвачите в града, кмета Здравко Димитров и други представители на местната власт. 

Решението за цената ще бъде взето от Общинския съвет. В момента билетчето в Пловдив струва един лев.

"10-12 години не са вдигани цените на транспортните услуги. В София и Бургас не е така. Трябва да се проведе обаче обществено обсъждане първо", заяви кметът Здравко Димитров.

По думите му ще се търсят начини услугата също да се подобри и проблемите в транспорта да бъдат сведени до минимум. Той добави още, че е факт, че пандемията наруши нормалния ритъм на градския транспорт.

Превозвачите твърдят, че са пред финансова катастрофа, тъй като субсидиите и приходите от билети и карти не покриват разходите, особено след като с обявяването на извънредните мерки пътниците рязко намаляха. За тази година в градския бюджет са предвидени за фирмите 6 млн. лева, но един милион се отчислява като ДДС.

„Единственото ни искане е общината да спазва Европейския регламент 1370, който означава, че възложителят на услугата, в случая Община Пловдив, е длъжен да покрива всички разходи. Откакто започна епидемията, от бюджета и от продажба на карти и билети покриваме само 50-60 на сто от действителните разходи”, обясниха превозвачите. 

Утвърдената с договорите максимална цена на километър е 1,90 лева, а фирмите получават средно 1,20-1,30 лева, припомня "Марица".