Вдигат корпоративния данък в САЩ заради инфраструктурния план на Байдън

Американската администрация предлага данъчната ставка да скочи от 21% на 28%

Новини
15:57 - 31 Март 2021
2088
Вдигат корпоративния данък в САЩ заради инфраструктурния план на Байдън

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън ще призове за драматична и по-трайна промяна в посоката на американската икономика, представяйки финансов пакет на стойност над 2 трлн. долара, чрез който да се инвестира в традиционни проекти като пътища и мостове, заедно с борба с изменението на климата и стимулиране на социалните услуги като грижи за възрастните.

Планът ще се финансира от корпоративна Америка чрез повишаване на данъците.

Очаква се цялостният икономически план на Байдън да достигне 4 трлн. долара, след като през април бъде представена неговата втора част.

Заедно с приетия наскоро от Конгреса пакет за облекчаване на последиците от коронавирусната криза на стойност 1,9 трлн. долара, инфраструктурната инициатива на Байдън ще даде на федералното правителство по-голяма роля в икономиката на САЩ, отколкото досега, като тази роля може да достигне 20 или повече процента от годишния БВП.

В изявление на Белия дом преди очакваната по-късно в сряда важна реч на американския президент се посочва, че ще има повишение на данъците, за да може да се финансира инфраструктурния план на Джо Байдън на стойност 2,25 трлн. долара.

Според представените от Белия дом конкретни числа в плана за инвестиции в инфраструктурата на САЩ, 621 млрд. долара ще бъде предвидени за възстановяване на националната транспортна инфраструктура, като пътища, мостове, магистрали и пристанища, включително и историческа инвестиция от 174 млрд. долара за пазара на електрически превозни средства, като целта е изграждане на национална мрежа за зареждане електромобили до 2030 година.

650 млрд. долара пък ще бъдат използвани за инициативи за подобряване на качеството на домашния живот, 580 млрд. долара за укрепване на производството, научните изследвания и развитието, а 400 млрд. долара са предвидени за разширяване на достъпа до домашни грижи или грижи в общността за възрастни американци и за хора с увреждания.

Предвидени са 213 млрд. долара за изграждане и модернизация на достъпни и устойчиви домове, заедно със стотици милиарди за подпомагане на производството в САЩ, за укрепване на електрическата мрежа на страната, за въвеждане на национална високоскоростна широколентова мобилна връзка и за обновяване на водните системи на страната, за да се осигури чиста питейна вода.

Белият дом посочва, че повишаването на данъците "ще покрие напълно инвестициите в този план през следващите 15 години“.

Американската администрация предлага корпоративната данъчна ставка да нарасне до 28% от 21%, както и промяна в данъчния закон, за да се затворят вратичките, които позволяват на компаниите да прехвърлят печалби в чужбина. Данъчните промени обаче няма да включват очакваните увеличения на най-високата пределна данъчна ставка или данък върху капиталовата печалба.

През 2017 г., по време на управлението на бившия президент Доналд Тръмп, републиканците намалиха корпоративния данък от 35% на 21%.