Вдигат всички пенсии от догодина

Актуални новини
15:54 - 30 Септември 2020
23463
Вдигат всички пенсии от догодина

Добавката от 50 лева към пенсиите ще остане до март 2021 г., съобщи днес социалният министър Деница Сачева пред депутатите от парламентарната комисия по труда и соицалната политика. Последните планове на правителството бяха да изплаща месечните добавки от 50 лева до края на годината, а преди два дни премиерът Бойко Борисов каза, че мярката ще продължи "докато има пандемия" и чак след това ще се индексират пенсиите.

Днес Сачева цитира статистика, според която около 56 лева средно на месец дават пенсионерите за лекарства, като с тази мярка от допълнителни 50 лева към пенсиите възрастните хора ще бъдат подкрепени както за купуването на лекарства, така и по отношение на профилактиката във връзка с коронавируса. Сачева допълни, че желанието на правителството е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като същевременно се запази солидарният и справедлив модел на пенсионната система.

Обсъждат се няколко варианта за осъвременяване на пенсиите на възрастните. От думите на Сачева стана ясно, че тя по-скоро подкрепя предложението за увеличаване на всички пенсии.

Не е взето още решение дали увеличението ще е от 1 януари или от 1 юли, но принципът ще бъде всички пенсионери да получат такова, посочи тя. Обсъжда се дали то да е през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж или през диференцирано увеличение чрез "швейцарското правило", но при всички случаи ще има и осъвременяване през швейцарското правило. Разходите според избрания вариант ще варират от 1.2 млрд. до 3.8 млрд. лева.

Дебатите по бюджета за следващата година предстоят. Най-благоприятният вариант е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната - 1400 лева. Това означава и вдигане на максималния осигурителен доход, който е възможно да стане 3200 лева. Минималната заплата ще стане 650 лева от 1 януари догодина.