Вдигат заплатите на кметовете на най-големите села в Кюстенилско

Общество
17:12 - 27 Август 2023
3015
Вдигат заплатите на кметовете на най-големите села в Кюстенилско

С около 200 лева средно ще бъде качена заплатата на кметовоте  на най-големите села в Община-Кюстендил - това ще бъде гласувано на предстоящото   заседание на Общинския съвет. Предложеното актуализиране на възнагражденията е във връзка с ръста на средствата - съгл.чл.51 от Закона за Държавния бюджет.

При определяне на основното възнаграждение влияние оказва и трудовият стаж. Предложението относно актуализацията се прави в първия възможен момент след публикуването на Закона за републиканския бюджет. Размерът на определената заплата не може да надвишава основната,месечна заплата на министър.  

Най-много ще взима кметът на с. Слокощица - 1 619 лева, най-малко от избраните на местния вот преди 4 години - кметът на Раждавица - 1 065лева. В немалко от тези села, които си избираха управника през 2019 година, кметовете са с по 5 и повече мандата, някои са и над пенсионната възраст. Повечето ще бъдат номинирани и на предсотящите избори, като почти със сигурност ще бъдат преизбрани, коментират местни активисти.