Вдовицата на Волев целуна ковчега му (СНИМКИ)

Николай Волев беше много интересен човек, особняк, горд, изключителен мъжкар, сподели Христо Мутафчиев

Култура
16:33 - 22 Октомври 2024
15704
Вдовицата на Волев целуна ковчега му (СНИМКИ)

Вдовицата на Николай Волев - Доротея целуна ковчега му за последно сбогом. Цялата в черно и с черен воал на главата тя плачеше почти през цялото време на опелото в храма „Света София“. За погребението на баща си от Англия пристигна и синът му Александър, който е дете на режисьора от първия му брак с англичанка.

До ковчега на Николай Волев бе поставен черен некролог, на който са изписани прочувствените думи за сбогом, написани от съпругата му в деня на трагичната му смърт - 15 октомври.

"НА НИКОЛАЙ ВОЛЕВ

Моят живот, моята любов, моето щастие, смисълът на това да живея, най-хубавите дни, най-близкият ми приятел, най-незабравимите спомени, човекът, когото обожавах, талант, ерудит, вселена от познания, мощен, велик, безсмъртен. Изчезна някъде във вселената, без да каже къде отива, за да мога да го намеря. Но аз сигурно ще го намеря! Защото безкрайно го обичам! Доротея".

Николай Волев беше много интересен човек, особняк, много горд, изключителен мъжкар, безкомпромисна личност във всеки един кадър, в който сме работили заедно. Имаше един невероятен талант – разкриваше фалша в зародиш. Много пъти, докато снимаме, в момента, в който започнем, той казва „Стоп! Фалшиво ми е!“ и започваме отначало. Докато не се получи това, което иска. Правили сме по 54 дубъла“, каза актьорът Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България, цитиран от БТА.

„Ще го запомня като един от малкото аристократи на българското кино и с това, че имаше един особен характер. Трябва да погледнеш по друг начин на този характер, за да разбереш, че зад него се крие много любов. Ще го запомня като човек, който никога не го беше страх да каже, че учителят по пеене не може да пее. Така че, дай Боже, младите хора да се учат повече от такъв тип страстни хора. Аз лично съм почитател на това, което той най-много обичаше в киното – да разказваш истории, в които, докато плачеш, можеш и да се посмееш. Това се опитвам да правя и аз в моите филми“, каза режисьорът Виктор Божинов. 

Актрисата Елена Петрова описа Николай Волев като изключителен творец, вселена, свят: „Николай Волев е един суров, безкомпромисен, категоричен, интелигентен режисьор, който не просто маркираше и показваше проблемите на обществото – директно бъркаше в раните в своите филми. Показваше системата, която по някой път унищожава човешки животи. Това, което съм научила от него, е да изисквам, защото изискваше много от артистите, от екипа си и това изискване трябва да бъде изпълнено наистина безкомпромисно. Това, което съм запомнила от него е „Всичко и докрай!“ Когато тръгнеш по един път, трябва да го извървиш докрай. И това е неговият живот – да живееш живота, да правиш кино и да обичаш на инат“.

„Ние сме приятели от много години. Той е може би от това златното поколение хора, които се родиха странни, чешити и талантливи. Странното е, че той има свой личен поглед към изкуството, човек с много таланти. Не е лаком за много а за качество. Такъв беше – пестелив в отношението си към изкуството – малко, но много качествено. Помня целия му път – колко му беше трудно, когато тръгна да прави „Козият рог“, защото Андонов вече беше направил с Катя Паскалева. И трябваше да направи много добра версия. Успя, според мен. Един такъв човек – на риска, но такива хора правят голямото изкуство. Те движат, те могат да правят крачка към опасното. Ще липсва на България поредният талантлив човек“, каза художникът и скулптор Вежди Рашидов.

Снимки: Агнес Методиева