Вебер: Никой не иска да ходи в Будапеща заради Орбан

ЕС
11:54 - 09 Октомври 2024
3473
Вебер: Никой не иска да ходи в Будапеща заради Орбан

Никой не иска да ходи в Будапеща заради Виктор Орбан, каза днес председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер.

Той направи коментара минути преди унгарският премиер Виктор Орбан да представи в Европейския парламент в Страсбург програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Вебер даде съвместна пресконференция с унгарския евродепутат и лидер на опозицията в страната Петер Мадяр.

"По време на предишното европейското председателство на Унгария преди десетина години имаше 44 срещи на високо ниво в Будапеща. Днес никой не иска да ходи там. Това показва, че настоящото унгарско правителство не прави така, че да има силен глас на европейската маса за преговори. Затова е добре да имаме Петер Мадяр и партия "Тиса" в семейството на ЕНП", коментира пред журналисти Вебер. Той отправи и няколко послания.

"Моето първо и най-важно послание е, че Унгария е силна страна вътре в Европейския съюз. Унгарците са истински европейци и може да разчитат на своите приятели в Европа и на европейската солидарност. Второто ми послание е, че Унгария заслужава силен глас на европейско ниво", каза председателят на ЕНП. 

Попитан как ще коментира, че унгарската прокуратура иска да заведе наказателно дело срещу Петер Мадяр, той отговори, че това е интересно съвпадение с днешното присъствие на унгарския премиер Виктор Орбан в Европейския парламент.

"Върховенстово на законата означава такива неща да не бъдат политизирани. Който иска да го направи, явно обслужва нечии интереси", каза още Манфред Вебер.