Вече е по-лесно да се дарява храна

Увеличиха прага за даряване на храна от 0,5 на 1 на сто от оборота на фирмите

Новини
12:54 - 07 Юли 2022
1965
Вече е по-лесно да се дарява храна

Обнародвани са облекчения в условията за даряване на храна от страна на фирмите към хора в нужда. Това се похвалиха на брифинг в парламента от „Демократична България“, които са инициатори на въпросните законови промени.

„Промените в Закона за ДДС, които премахват пречките пред даряването на храни, са обнародвани. Махнахме маркирането, което спираше даренията, увеличихме прага от 0,5% до 1% от оборота на фирмите. Това са мерките, които ще помогнат това храните да не се унищожават, а да се даряват“, отчете депутатът от ДБ Мартин Димитров.

„Обръщаме се към българския бизнес, търговци, вериги - всички пречки, за които знаете, са премахнати, проблемите са решени. Нека не се унищожават храни, годни за ползване. Поемете и вие вашата отговорност, реформата е факт и е направена, нека покажем резултати“, призова бизнеса още народният представител.

Много по-евтино вече е самото даряване, тъй като е отпаднало изискването да се маркира всеки един продукт, посочи на свой ред Георги Ганев. „По наши изчисления дори ще е по-евтино, отколкото продуктите да се унищожават“, подчерта той.