Вече е ясно: Манганът във водата на Брестовица идва от местна ВЕЦ

Новини
08:14 - 24 Февруари 2021
3121
Вече е ясно: Манганът във водата на Брестовица идва от местна ВЕЦ

Причината за мангана във водата на пловдивското село Брестовица е изяснена. Водното огледало на близка мини ВЕЦ е причината за отровата, стана ясно от думите на шефа на ВиК в Пловдив Спартак Николов пред Би Ти Ви. За твърдението си той се позова на заключението на специалисти. В селото е обявено бедствено положение от вчера, тъй като концентрацията на тежкия метал в питейната вода надвишава многократно нормите - 1600 микрограма на литър при стандарт 50 мг.

"Хората не могат нито да пият, нито да готвят. Необходимо е да се смени цялата В и К мрежа. 27 км е вътрешната, а 7-8 километра е довеждащият водопровод", посочи кметът на община "Родопи" Павел Михайлов.

Областният управител Дани Каназирева обяви, че се подготвя съкратена процедура за новия водопровод. Очаква се изграждането му да започне в края на март.

Местни настояват ВиК да намали цената на водата в Брестовица, тъй като на практика не могат да я използват.

"Не можем да плащаме за отрова", гневят се жителите. В момента 4 водоноски снабдяват селото. В детската градина и училището се доставя минерална вода, докато европейските директиви са за използване на чешмяна.