Вече можем да следим здравето си през телефона

Засега мобилното приложение за пациентското досие е достъпно само с електронен подпис

Актуални новини
21:25 - 29 Септември 2022
4923
Вече можем да следим здравето си през телефона

Вече можем да следим здравето си и през телефона. Мобилно приложение събира цялата информация от пациентското ни досие. То също така ни напомня, кога трябва да пием лекарствата си или да посетим медицински специалист.

Идеята е да можем да проверяваме електронното си здравно досие по всяко време и на всяко място - без да е нужно да сме пред компютъра. В телефона ще имаме информация за всички прегледи, през които сме преминали, резултатите от изследванията, които сме си правили, както и история на леченията, които са ни предписвани. Ще получаваме и известие, ако някой лекар или фармацевт попълва данни в досието ни - така според здравните власти ще се пречупят редица порочни практики, като например фиктивен прием в болница.

Мобилното приложение е безплатно за всички. След изтеглянето му е нужно еднократно сдвояване чрез QR код с личното ни пациентско досие, достъпно в сайта на Националната здравноинформационна система. Според създателите му приложението е първото в България, което обединява всички данни за пациентите на национално ниво и едно от най-иновативните в Европа.

„Отивате си при специалиста, показвате му от телефона извършения преглед при личния лекар, всичко, което е отбелязано, без да се препредава информация. Не се налага по този начин да носим папки с хартиени документи или да се чудим къде сме ги запазили, дали сме взели всичко”, казва Борис Костадинов от „Информационно обслужване”.

Лични лекари смятат, че новата услуга е добро решение за пациента сам да може да се ориентира в хода на лечението си. „Пациентите имат нужда от информация за тяхното състояние, за прегледите, датите, на които са им изписани лекарства, на ваксини дали са подлежащи”, смята общопрактикуващият лекар д-р Михаил Михов.

Според някои пациенти обаче иновацията е нужна само за хора с продължително лечение и чести прегледи при специалисти. „За щастие не ми се е случвало да забравям какво съм пил. Наистина за мен ще е без значение дали ще ми е на телефона”, признава Мартин.

Според медици с приложението ще се спестява време при прегледите, а диагнозата ще е по-точна. Остава обаче въпросът дали всички лекари ще попълват подробно информацията в досието ни. Сега това е необходимо само за лечение и прегледи, платени от Здравната каса.

„Вие също можете да му предоставите достъп, ако отидете на частен преглед, до вашето досие и той въвежда цялата информация - и рецепти, и преглед, и всичко, което се извършва. Самият пациент трябва да изисква от лекаря да му бъде въведено това нещо в досието”, каза здравният министър д-р Асен Меджидиев.

Засега приложението е достъпно само с електронен подпис.

Електронното досие е голяма крачка напред в здравеопазването, заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев в ефира на Нова телевизия.

“Остават хартиени носители за лекаря, но за пациента удобството е огромно, тъй като той по всяко едно време има достъп до своето досие. Отивайки на лекар при друг лекар, той също се запознава с неговото състояние”, обясни д-р Меджидиев.

Все още се въвеждат данните на пациенти от предходни години, поясни той. 

Електронното досие предоставя възможност да бъдат въведени данните на цяло семейство, допълни още той и подчерта, че всеки лекар е длъжен да въвежда актуална информация за своя пациент. 

“Това електронно досие въвежда и допълнителен контрол!”, каза здравният Министър. Пациентите имат достъп до досието си по всяко едно време. Ако видят нередност или сгрешена процедура, могат през платформата да сигнализират за грешката, обясни още той. 

“Контролът се завишава. Няма да се пишат фиктивни диагнози!”, категоричен бе д-р Меджидиев.

Той коментира системата за Бърза помощ. “Аз съм впечатлен от нашата бърза помощ”, заяви министърът, но призна, че има липса на медицински персонал у нас. Меджидиев припомни още, че са отпуснати 10 млн. лв. за следващите три месеца, с които ще се увеличат заплатите на медиците.