Вечер на Тео Ушев на Киномания (ВИДЕО)

Българската премиера на „Физика на тъгата“ ще бъде на 17 ноември в зала 1 на НДК

Култура
11:22 - 17 Септември 2019
1152
Вечер на Тео Ушев на Киномания (ВИДЕО)

Сред акцентите в програмата на 33 ½ издание на Киномания тази година, е и „Нарисувай ми тъга“ – вечер на Тео Ушев. На 17 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК ще станем свидетели на две събития – българската премиера и единствена прожекция на филма на Тео Ушев „Физика на тъгата“ по едноименния роман на Георги Господинов.

Филмът имаше преди седмица своята световна премиера на фестивала в Торонто, а преди два дни беше отличен със специална награда в категория „Късометражно кино“ от престижния международен фестивал.  

За най-новия си филм Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, премерен през личния разказ.


Другото събитие, с което ще започне вечерта, озаглавена „Нарисувай ми тъга“, е музикално-визуалният спектакъл „Четирите годишни времена” на Вивалди. Проектът е реализиран от Токийския университет на изкуствата, като визуалните картини на четирите годишни времена са дело на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България в лицето на Тео Ушев. Музикалното изпълнение на живо в зала 1 на НДК ще бъде на Quarto Quartet със солист Иван Пенчев.

„Възможността да представя пред българска публика в този кино-концерт двата ми най-амбициозни проекта през последните 8 години, е огромна радост и вълнение за мен. Надявам се за зрителите той да бъде любопитно и интересно пътешествие чрез картини и музика“, сподели Тео Ушев.