Вечерно бдение за Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН

Тазгодишното мото на кампанията е „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“

Новини
20:40 - 19 Май 2024
2628
Вечерно бдение за Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН

С бдение със свещи, което започна в 20.00 ч. на площада пред столичния храм „Св. Неделя“, ще бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.

Тазгодишното мото на международната кампания е „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“.

Това съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция.

Запалените свещи ще бъдат наредени под формата на панделка - символ на солидарността към хората, които живеят с ХИВ/СПИН. Денят се отбелязва в населени места в цялата страна.

Международният ден се отбелязва всяка година в третата неделя от май, в рамките на третия етап от Национална анти СПИН кампания, която е в изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН в Република България (2021 – 2025 г.).

Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ и СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че

превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на хората с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях.

Също така отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-големи успехи в бъдеще.

СНИМКИ: Lupa.bg