Веганът Скатов поема към 4-ия осемхилядник - "Бялата планина" (СНИМКИ)

Любопитно
21:15 - 03 Септември 2019
5191
Веганът Скатов поема към 4-ия осемхилядник - "Бялата планина" (СНИМКИ)

Алпинистът Атанас Скатов ще получи ценна награда за проявените характер и кураж в сряда в Пресклуб „България" - „Сребърен сокол". „Юнашката птица" се дава за проявени характер и мъжество, които катерачът-веган показа тази година при изкачването на трите осемхилядника Кангчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2. Сега Скатов се готви да изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година –Дхаулагири, което означава „Бяла планина“.

Катерачът постигна истински рекорд, като тази година отметна три върха над 8000 метра и то за изключително кратък период от 2 месеца.

На 15 май 2019 г. веганът изкатери Канчендзьонга -третият по височина връх на планетата от 8586м.  На 12 юли 2019г. Скатов стъпи на вр. Гашербрум 1 (8080м) и само след 2 дни почивка на базов лагер (5050м.) се отправи към деветия си осемхилядник връх - Гашербрум 2, с което до момента успешно е изкачил девет от общо четиринадесет осемхилядници на планетата. Той се превърна в първия българин, успял да покори Гашербрум 1 и 2 в един сезон и то за рекордното кратко време от 6 дни.

Цел на много алпинисти от цял свят е „Хималайската корона", а именно изкачването на всички 14 осемхилядника на планетата, което не успя да направи Боян Петров.

Едва около 40 алпиниста в света притежават тази корона, като сред тях все още няма българин. Атанас Скатов планира да е първият българин, който да изкачи всички 14 осемхилядници от „Хималайската корона". Той смята да катери без консумация на храна от животински произход, с мисия за опазване на околната среда и да стане първия веган в света с това постижение.

Алпинистът с големия Боян Петров - Съни, загинал на Шиша Пангма 

Наградата „Сребърен сокол" се връчва за смелост и досега носители на престижното отличие са Кубрат Пулев, Ивет Лалова, Йордан Йовчев, Стойка Петрова /бокс – европейски шампион/, Владимир Илиев /биатлон – световен вицешампион /, Елица Янкова /борба – бронзов медал от Олимпиадата в Рио 2016/, Иван Марков /вдигане на тежести - световен и европейски вицешампион/.