Веганът Скатов стъпи на Канчендзьонга по тъмно

Алпинистът се разболява 3 пъти по време на експедицията, но не се отказва

Спорт
10:09 - 15 Май 2019
2170
Веганът Скатов стъпи на Канчендзьонга по тъмно

Алпинистът-веган Атанас Скатов постигна огромен рекорд - след 15 часа преход той стъпи на третия най-висок връх на планетата - Канчендзьонга (8586 м). “На върха съм”, изпрати съобщение катерачът още по тъмно тази сутрин - в 04.43 българско време, 7,50 непалско.

Алпинистът се качи на няколко метра под върха, тъй като от жителите на Сиким той е смятан за свещен и не е прието никой да стъпва на самия купол. Канчендзьонга се намира в Хималаите на границата между Сиким - Индия и Непал. 

Информацията за покоряването вече е потвърдена. Малко по-късно и фирмата-организатор Peak Promotion е потвърдила, че телефонно обаждане от базовия лагер е доказателство, че 23-мата от експедицията (21 чуждестранни и 2 местни от Непал, между които и две жени) плюс шерпите са на върха. Алпинистите вече слизат към базовите лагери по-надолу, за да могат бързо да стигнат до по-ниската зона под 7000 метра.

Акцията бе много трудна за Скатов, който на няколко пъти се разболяваше по време на експедицията. Въпреки това упоритият катерач не се отказа. Канчендзьонга е 7-мият изкачен от Скатов връх по проекта му за покоряване на Хималайската корона от 14-осемхилядника на планетата.

Скатов е първият веган в света, изкачил Еверест през 2014 г. Оттогава е добавил в колекцията си върховете Манаслу (2015); Аннапурна, Макалу (2016); Лхотце и Еверест (2017) и Чо Ойо (2018). Последния се осъществява без употреба на кислород и без помощта на шерп.

През 2017 г. Атанас Скатов стана и първият българин, успял да завърши проекта “Севън съмитс” за изкачване на 7-те континентални върхове на планетата. През юни т.г. алпинистът планира да стигне до върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум, Пакистан.