Веганите налазиха кюфтенцата на ИКЕА

Всеки ден във веригата се изяждат 50 000 прасета

Актуални новини
09:42 - 03 Март 2020
3690
Веганите налазиха кюфтенцата на ИКЕА

Шведската компания ИКЕА може и да е известна основно с производството на компактни решения за обзавеждане, но през последните 35 години ресторантите на веригата достигнаха до легендарен статут, благодарение на класическото шведско ястие - кюфтенца в сметанов сос с картофено пюре и сладко от боровинки. Но ето, че близо четири десетилетия по-късно традицията бива нарушена от веган културата, която завладява света.

Миналата пролет ръководството на ИКЕА даде обещание на своите потребители, че ще разшири менюто на столовата си, като включи кюфтенца на растителна основа и ето, че това обещание е напът да бъде спазено от месец август тази година.

През 2017 г. изданието Mashed публикува материал, според който всеки ден в световен мащаб се изяждат 2 млн. от месните кюфтенца на веригата. Което се равнява на теглото на повече от 50 000 прасета.

Нововъведението е част от плана на ИКЕА да се превърне в по-екологична компания. През изминалата финансова година за пръв път бе отчетен спад в отражението на бизнеса на корпорацията върху околната среда.

Всички добре знаем, че в производството на мебели и обзавеждане се влагат изключително много дървен материал и химикали за оцветяване, така че действията на подобен индустриален гигант несъмнено са крачка в правилната посока.