ВЕИ докараха огромни загуби на Siemens Energy

Наземните вятърни турбини тип 5.X се оказаха източник на многобройни технически проблеми, щетите са за милиарди евро

Новини
12:50 - 22 Ноември 2023
3679
ВЕИ докараха огромни загуби на Siemens Energy

Изпадналата в затруднения германска компания Siemens Energy планира да намали разходите в бизнеса си с вятърна енергия чрез мащабна реорганизация, предаде ДПА.

Очаква се преструктурирането на дъщерното дружество Siemens Gamesa да спести на затруднената компания около 400 млн. евро (438 млн. долара) до фискалната 2025-26 година.

Главният изпълнителен директор на Siemens Energy, Кристиан Брух, обяви миналата седмица, че Siemens Gamesa трябва да се върне към печалба тази година, две години по-късно от първоначално планираното.

Бизнесът с вятърна енергия стана причина базираната в Мюнхен компания да отчете загуби за милиарди евро през изминалата финансова година.

От една страна, наземните вятърни турбини тип 5.X се оказаха източник на многобройни технически проблеми, а от друга - офшорните проекти са белязани от забавяния и растящи разходи.

Siemens Energy има голям брой неизпълнени поръчки, но се нуждае от допълнителни средства под формата на гаранции, за да се справи с това изоставане.

Миналата седмица компанията постигна споразумение с банки и федералното правителство за предоставяне на гаранции за обезпечаване на поръчките. Германското правителство предлага гаранция в размер на 7,5 млрд. евро, за да осигури банкови гаранционни линии в размер на 12 млрд. евро.

Siemens Gamesa планира да се съсредоточи върху конкретни региони и продукти, като основният ѝ пазар е Европа.

Siemens Energy беше подразделение на германския инженерен и производствен гигант Siemens, но беше отделена в самостоятелна компания през 2020 г. Конгломератът продължава да държи миноритарен дял в енергийната компания.