ВЕИ осигуряват 40% от електроенергията във Великобритания

Делът на изкопаемите горива в енергийния микс остава висок - 42 на сто

Новини
19:37 - 29 Декември 2022
2505
ВЕИ осигуряват 40% от електроенергията във Великобритания

Възобновяемите източници на енергия осигуряват 40 на сто от електроенергията във Великобритания през 2022 г. при 35 на сто през 2021 г., сочи доклад на изследователи от "Импириъл колидж" в Лондон, изготвен по поръчка на корпорацията "Дракс" (Drax), предаде Ройтерс.

Делът на изкопаемите горива в енергийния микс на Обединеното кралство обаче е по-голям (42 на сто), става ясно от проучването. 

Общото производство на енергия от възобновяеми източници се е увеличило повече от четири пъти на Острова през последното десетилетие.

Основните източници на възобновяема енергия са слънцето, вятърът, биомасата и водните ресурси, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че възобновяемите енергийни източници осигуряват "повече евтина, "зелена" енергия, откогато и да е било преди,

британците усещат негативния ефект от високите цени на природния газ, които се повишиха в резултат на нарушените доставки на синьо гориво след руската инвазия в Украйна,

отбелязват изследователите.

Великобритания, подобно на други европейски страни, удължи срока на експлоатация на топлоелектрическите централи, които работят с въглища, в опит да си осигури адекватни източници на енергия през зимата, когато потреблението й достига до върхови нива. Въпреки това, страната значително е ограничила зависимостта на своята енергийна система от въглищата, пише Ройтерс.