Велика сряда е - защо Юда предава Христос?

Според официалните библейски текстове апостолът е най-големият предател в историята, според апокрифния разказ той е помогнал на Исус да се въздигне

Култура
13:13 - 12 Април 2023
4694
Велика сряда е - защо Юда предава Христос?

Във Велика сряда отдаваме почит не на личност, а на покаянието на една безименна жена, която в евангелието е определена като грешница. Тя била докосната от проповедта на Иисус Христос, разкаяла се за греховете си и от благодарност помазала с миро (скъпо благовонно масло) нозете на Учителя малко преди Неговите страдания и спасителна смърт на кръста.

В този ден си спомняме и за предателството на Юда Искариот, който присъствал на това действие на жената, но вместо да се трогне от душевния й прелом, според библейския разказ той замислил предателство и вече над две хилядолетия е синоним на предателство.

Тези две събития станали след влизането на Спасителя в Йерусалим. Юда, щом видял да се разлива щедро скъпото миро, отбелязал, че можело то да се продаде за голяма сума пари, които да се раздадат на сиромаси. Странното в тези два свързани случая е, че грешната жена постъпила правилно, защото стигнала до съзнанието за нуждата от покаяние и го изразила с помазването на нозете на Христос.

Гостоприемството изисквало да се даде на госта вода да измие нозете си след пристигане. А тя вместо с вода измила нозете Му със скъпо миро. Домакините преди това са предложили вода на Иисус да си измие нозете, но тук е важен символът: жената в разкаянието за греховете си (според преданието тя била блудница) чрез помазването кани Спасителя да влезе гост в душата й и да я очисти, за да не греши повече. И Христос й обещал, че целият свят ще научи за постъпката й и ще я издигне в пример за подражание. 

Юда предава Исус за 30 сребърника

А Юда в този ден затвърдил намерението си да предаде своя Учител, от Когото бил облагодетелстван да бъде Негов ученик, да слуша спасителните Му слова и да е свидетел на чудесата Му. Неговият отрицателен пример, както и разкаянието на разбойника на кръста до Иисус Христос показват, че никой не е застрахован в състоянието си, в което се намира. Затова Църквата препоръчва да бъдем будни и да внимаваме над себе си.

Всеки знае историята за най-добрия приятел на Исус Христос, един от дванайсетте апостоли, който го продал за 30 сребърника и го предал с целувка. По-късно, полудял от чувство за вина, Юда се обесил. Той е върховният символ на предателството.

В съвремието обаче се появи нова версия за т.нар. предателство на Юда. В основата на разказа е неканоничното тайно евангелие от Юда, в което се обяснява, че той е най-близкият приятел на Исус и че всъщност помага на Христос да се въздигне. Юда е помолен от Божия син да го предаде и това е най-тежкото решение, което взима Юда. 

В Евангелието от Юда се опровергава каноничната история, като се предлага една съвсем различна версия на случилото се. Най-известният предател в историята на човечеството - Юда Искариотски, е описан като любимия ученик на Христос, негов най-верен съратник и приятел. А оттук следват и много въпроси за самото човечество и неговия път към вярата и изкуплението на греха.

„Тайният разказ“ ни представя един съвсем различен Юда. В тази версия той е герой. За разлика от другите ученици той наистина разбира посланието на Христос. Като предава Исус на властите, той изпълнява повелята на своя водач, съзнавайки напълно участта, която ще си навлече. Исус го предупреждава: „Ти ще бъдеш прокълнат.“

Много вероятно е в древни времена някои от тези алтернативни версии да са били в по-широко обръщение от познатите четири евангелия. Изгубен в продължение на 18 века, тайното евангелие на Юда е намерено в Ел Миня, област Миня, Египет през 1978 г.

Евангелие от Юда е ярко отражение на борбата, водена много отдавна между гностиците и йерархичната църква.