Великденски концерт зарадва Монтана

Култура
19:33 - 16 Май 2024
824
Великденски концерт зарадва Монтана

Мъжки хор „Монтана“ към Народно читалище „Разум 1883“, Смесен хор “Орфей” и Младежки хор към НЧ “Развитие - 1869”, Враца представиха голям съвместен концерт, посветен на отминалия голям християнски празник Великден.

Пред изпълнената с публика зала първи на сцената застанаха младите хористи от Младежки хор „Развитие“ с диригент Момчил Томов, чийто репертоар включваше православни песнопения и светска музика. Особено трогателно бе изпълнението на познатата на всички песен „Хора и улици“ от българския филм „Момчето си отива“.

Хор „Орфей“, наброяващ 32 хористи, с диригент отново младия Момчил Томов, представи предимно църковно-славянски песнопения, на няколко гласа. Разнообразие в техния репертоар внесоха творби като „Pie Jesu“ от „Реквием“ на Андрю Лойд Уебър, в която Анжела Христова и Владимир Манолов се изявиха като солисти, и народната песен „Гего, мамин Гего“ по обработка за хор на проф. Пламен Арабов.

Мъжкият хор към Народно Читалище ”Разум 1883” гр. Монтана с диригент Снежина Георгиева представи предимно църковно-славянски песнопения, предназначени за изпълнение около Великден. Цвят в техния репертоар внесоха две творби на патриарха на българската музикална школа Добри Христов – „Харамии“ „Дафино, вино червено“.

„Вие имате съкровище в лицето на мъжкия хор, който представя Монтана в страната и чужбина. В България мъжките хорове се броят на пръсти и това, че тук има такъв и той се развива може да бъде само повод за гордост. Адмирации!“, обърна се към публиката в края на концерта Момчил Томов, който благодари сърдечно за поканата за съвместен концерт и гостоприемството от страна на монтанското читалище.

В края на събитието бяха поднесени цветя от името на кмета на Община Монтана Златко Живков, както и от настоятелството на НЧ „Разум 1883“ гр. Монтана с председател инж. Светослав Боцев. Беше получен и поздравителен адрес от името на НЧ “Развитие - 1869”, Враца.