Велико Търново с рекорден бюджет - 96,6 млн. лв.

Над 32 млн. лв. за хазната ще дойдат от данъците и таксите на търновци

Новини
17:13 - 21 Януари 2020
1290
Велико Търново с рекорден бюджет - 96,6 млн. лв.

Община Велико Търново ще разполага с рекорден в историята си бюджет за 2020 г., съобщава регионалният в. „Борба”.

Към момента макрорамката му е от 96,6 млн. лв., като за миналата година тя е била в размер на 91,6 млн. Очакванията на финансистите обаче са до края на годината той да надхвърли границата от 100 млн. лв.

Само за последните десетина години годишният градски бюджет се е увеличил три пъти. В хазната има все повече пари, и то без да се вдигат данъците и таксите за населението.

3,9 млн. лв. е годишната издръжка за възнаграждения на всички общински служители. Близо 15 млн. лв. са приходите в местната хазна от местни данъци и такси. Любопитен детайл е обаче, че отново от патенти за таксиметров превоз в нея ще влязат повече пари, отколкото от основната индустрия на града – туризма. Планувани са 300 хил. лв. от водачите на жълти коли, а 250 хил. лв. – от специализирания туристически данък, който кметството събира от хотелиерите.

Притежателите на имоти на територията на общината ще бъдат обложени с малко над 5,7 млн. лв. под формата на данък сгради. Бюджетът ще се напълни с 4,5 млн. лв. и от налога за автомобили. 3,5 млн. лв. пък ще влязат в него под формата на местен данък от сделки с имоти.

От глоби, санкции и наказателни лихви чиновниците планират постъпления от близо милион лева. Почти толкова ще платят и родителите за това, че питомците им посещават ясли и градини. Като цяло само от такси планираните приходи надхвърлят 16 млн. лв.