Великобритания: „Хуавей” има сериозни пропуски в сигурността

Американският конгрес вече въведе ефективна забрана за продукти на китайски гигант в САЩ

Новини
16:01 - 28 Март 2019
2001
Великобритания: „Хуавей” има сериозни пропуски в сигурността

Британски длъжностни лица обвиниха китайския технологичен гигант „Хуавей” (Huawei Technologies Co.), че не успял многократно да се справи с пропуските в сигурността на своите продукти и заявиха, че компанията не е демонстрирала ангажимент за тяхното отстраняване, информира БНР.

Констатациите, съдържащи се в доклад, публикуван в четвъртък и цитиран от „Уолстрийт джърнъл”, подлагат китайския гигант на телекомуникационното оборудване на нов международен натиск в момент, когато компанията се опитва да отблъсне американските обвинения, че нейните съоръжения представляват заплаха за киберсигурността.

В доклада официалните представители на Великобритания посочат, че са особено загрижени, че „Хуавей” не е приложила практиките за киберсигурност в цялата страна, които компанията обеща да въведе още през 2012-а година, същата година, когато доклад на Конгреса на САЩ определи за пръв път китайската технологична фирма като заплаха за националната сигурност.

Въз основна на този доклад на Aмериканския конгрес беше въведена ефективна забрана на продукти на „Хуавей” в САЩ. Но много други чуждестранни пазари, като този в Обединеното кралство, използваха най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света в лицето на „Хуавей” в техните безжични оператори. В последно време обаче редица съюзници на САЩ започнаха да обмислят ограничения, които да не позволят на китайската компания да участва при изграждането на съвременните мобилни мрежи от пето поколение, известни като 5G мрежи.

Австралия също забрани китайските Huawei и ZTE да доставят мрежово оборудване от следващо поколение на телекомуникационните оператори в страната.