Великобритания бие тревога за киберзаплаха от Китай

Свят
11:34 - 25 Март 2024
857
Великобритания бие тревога за киберзаплаха от Китай

Великобритания ще даде подробности за заплахата за киберсигурността, която според нея представлява Китай, съобщава "Ройтерс".

Лондон може да обвини Пекин за "хакване" на нейния надзорен избирателен орган на фона на нарастващите притеснения за намеса преди изборите, очаквани по-късно тази година.

Очаква се вицепремиерът Оливър Доудън да направи изявление по въпроса пред парламента по-късно днес. Не е ясно обаче дали ще обяви някакъв вид санкции.

Нараства тревогата относно предполагаемата шпионска дейност на Китай във Великобритания, особено след като миналата година стана ясно, че парламентарен изследовател е бил арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Пекин.

Група британски депутати, които са известни критици на Китай, са били извикани от директора по сигурността на парламента днес, разкри източник, запознат с въпроса.

Очаква се също британското правителство да обвини Пекин за хакерска атака срещу Избирателната комисия на страната. Атаката е била извършена през 2021 г. и беше разкрита миналата година. Тя е позволила на враждебни участници да получат достъп до данни за милиони избиратели.

Миналата година британското правителство предупреди, че мишена на китайските шпиони са британски служители на чувствителни позиции в политиката, отбраната и бизнеса като част от все по-сложна шпионска операция за получаване на достъп до секретна информация.

През 2023 г. китайското посолство обвини британското правителство в "отправяне на неоснователни обвинения", след като ръководителят на MИ-5 обвини Китай в провеждане на шпионска кампания в "епичен мащаб".

Британското вътрешно разузнаване MИ-5 съобщи, че в момента провежда седем пъти повече разследвания на китайската дейност, отколкото през 2018 г.

През 2022 г. MИ-5 издаде рядък сигнал за сигурност, предупреждавайки членовете на парламента, че заподозрян китайски шпионин е "извършва дейности за политическа намеса" във Великобритания.