Великобритания доставя хиляди дронове на Украйна

Украйна
16:40 - 15 Февруари 2024
2026
Великобритания доставя хиляди дронове на Украйна

Великобритания заяви в четвъртък, че ще достави още хиляди дронове на Украйна като част от пакета си за 200 милиона паунда (251 милиона долара) в международни усилия, които ръководи съвместно с Латвия, предава Ройтерс.

"Заедно (Обединеното кралство и Латвия) ще дадат на Украйна необходимите способности, за да се защити и да спечели тази война, за да гарантира, че руският президент Владимир Путин ще се провали в своите незаконни и варварски амбиции", каза британският министър на отбраната Грант Шапс в изявление преди срещите със съюзниците в Брюксел и Мюнхен тази седмица.

Припомняме, че в сряда Нидерландия се присъединява към военна коалиция със съюзници, включително Великобритания, която ще достави на Украйна усъвършенствана технология за дронове и ще засили нейните нападателни способности във войната срещу Русия, каза нидерландският министър на отбраната Кася Олонгрен.

Обещанието от Нидерландия идва в допълнение към изтребители F-16, артилерия, боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, предоставени или обещани от кралството на Киев.

Украйна възнамерява да произведе хиляди дронове с голям обсег на действие, способни да нанасят дълбоки удари в Русия през 2024 г., и вече има до 10 компании, които работят по производството, каза министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Фьодоров в интервю за Ройтерс в понеделник.

Работейки заедно, коалицията ще може да отговори на променящите се военновременни тактики на Киев.