Великобритания е домакин на експертна среща за изкуствения интелект

Свят
14:03 - 01 Ноември 2023
1405
Великобритания е домакин на експертна среща за изкуствения интелект

Днес и утре Великобритания ще бъде домакин на среща на върха, на която се събират експерти по въпросите на изкуствения интелект и световни лидери, за да обсъдят потенциалните рискове. Домакин на срещата е британският премиер Риши Сунак.

Мястото на срещата символично е историческото имение Блечли парк, където през Втората световна война са разшифровани кодовете на армията на нацистка Германия. От "Даунинг стрийт" отрекоха някои съобщения, че срещата е пренебрегната от световните лидери, след като стана ясно, че от страните от Г-7 единствено премиерът на Италия Джорджа Мелони ще участва. В Блечли парк обаче се очаква председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Съединените щати ще бъдат представени от вицепрезидента Камала Харис.

Към политиците ще се присъединят едни от най-големите експерти в областта на изкуствения интелект. С голямо внимание се очаква съвместното интервю на премиера Риши Сунак и Илон Мъск в четвъртък вечер. Магнатът Илон Мъск по-рано предупреди, че изкуственият интелект може да доведе до „разрушаване на цивилизацията“. От своя страна Риши Сунак се опитва да гради имидж на световен лидер в авангардните технологии. Основна цел на срещата е да се намерят начини за гарантиране на безопасното използване по целия свят на изкуствения интелект.