Великобритания и Франция дават 31,4 млн. евро за залавянето на мигранти

Двете страни се споразумяха да засилят наблюдението чрез дронове и фиксираните камери

Свят
22:49 - 28 Ноември 2020
1615
Великобритания и Франция дават 31,4 млн. евро за залавянето на мигранти

Великобритания обяви днес, че е постигнала споразумение с Франция за удвояване на френските полицейски патрули по плажовете в Северна Франция в опит да се спре незаконното преминаване на мигранти през Ламанша с малки лодки, предаде Асошиейтед прес.

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател и френският й колега Жералд Дарманен са договорили мерките като част от усилията този маршрут да бъде затворен за трафикантите на хора. Споразумението също така ще засили наблюдението чрез дронове, радарно оборудване, оптико-електрически бинокли и фиксирани камери.

Двете страни са се съгласили да похарчат 31,4 млн. евро за договорените мерки.

Мигрантите отдавна използват Северна Франция като отправна точка, за да се опитат да достигнат Великобритания, обикновено чрез камиони или фериботи, и въпросът обтяга отношенията между двете страни.

По време на пандемията от коронавирус много мигранти изглежда са започнали да предпочитат прекосяване на Ламанша с малки лодки, организирани от трафикантите, тъй като коронавирусните ограничения свиха трафика между Франция и Великобритания. Над 8000 души са предприели опасното пътуване тази година спрямо около 1800 през 2019 година.