Великобритания и Ирландия с обща кандидатура за Евро 2028, отказаха Мондиал 2030

Спорт
15:24 - 07 Февруари 2022
1733
Великобритания и Ирландия с обща кандидатура за Евро 2028, отказаха Мондиал 2030

Великобритания и Република Ирландия няма да кандидатстват за домакинство на Мондиал 2030 и ще се концентрират вместо това върху съвместна кандидатура за приемане на Евро 2028, съобщиха местните федерации.

Футболните асоциации на Англия, Северна Ирландия, Шотландия, Уелс и Ирландия са решили, че Европейското първенство представлява по-добра опция от Световното първенство, след като провели проучване за гъвкавост, което бе подкрепено с финансови средства от британското правителство.

"Петте асоциации решиха да се фокусират само и единствено върху официална кандидатура за приемане на Евро 2028 и се съгласиха да не кандидатстват за домакинство на Мондиал 2030.

Приемането на Европейско първенство предлага подобна възвръщаемост на инвестициите, като Европейският турнир носи далеч по-ниски разходи за доставки и потенциалът на ползите се реализира по-рано. Ще бъде чест и привилегия да приемем колективно Евро 2028 и да приветстваме цяла Европа.

В добавка, ще бъде прекрасна възможност да демонстрираме истинското въздействие от приемането на първокласен футболен турнир, като мотивираме за положителна промяна и оставим дългогодишно наследство сред нашите общества“, се казва в тяхно съвместно изявление.

УЕФА обяви миналата година, че страните, които имат интерес към домакинство на Евро 2028, трябва да го потвърдят до 23 март, като страните-кандидати ще бъдат обявени на 5 април.