Великобритания изпраща хеликоптери на Украйна

Украйна
11:02 - 23 Ноември 2022
1729
Великобритания изпраща хеликоптери на Украйна

Великобритания изпраща хеликоптери в Украйна. Това заяви министърът на отбраната Бен Уолъс, цитиран от БиБиСи. Страната ще осигури три хеликоптера Sea King, като първият вече е пристигнал в Украйна.

През последните шест седмици украински екипажи бяха обучени в Обединеното кралство да летят и поддържат хеликоптера. Обединеното кралство също така ще изпрати допълнителни 10 000 артилерийски снаряда.

Бен Уолъс направи изявлението от Осло, по време на среща със съюзници, на която се обсъжда текущата военна подкрепа за Киев. По думите му артилерийските снаряди ще помогнат на украинските въоръжени сили да осигурят наскоро освободената територия.

Хеликоптерите Sea King преди това са били използвани както от Кралските военновъздушни сили, така и от Кралския флот. Последната машина от този вид беше пенсионирана от Военноморските сили през 2018 г.

Малко страни са изпратили пилотирани самолети в Украйна от началото на конфликта, а исканията на нейното правителство към западните държави да изпратят изтребители досега остават без отговор.

Обединеното кралство също доставя на украинските войски зимно оборудване, включително тежки спални чували и постелки, както и отопляеми помещения и облекло за студено време.

Великобритания остава вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ.