Великобритания налага нови санкции на Русия

Русия
14:31 - 08 Ноември 2023
2062
Великобритания налага нови санкции на Русия

В сряда Великобритания наложи санкции на 29 физически и юридически лица в търговията със злато и петрол на Русия, в опит да удари финансите на Кремъл, с които поддържа войната в Украйна, предава Ройтерс.

Санкциите удрят мрежа, базирана в Обединените арабски емирства, която според Великобритания е отговорна за насочването на над 300 милиона долара приходи от злато към Русия.

Великобритания също санкционира два от най-големите производители на злато в Русия, Nord Gold Plc и Highland Gold Mining Ltd, както и олигарсите Владислав Свиблов и Константин Струков.

"Днешните санкции ще ударят тези, които подкрепят (руския президент Владимир) Путин, като му помагат да намали въздействието на нашите санкции върху руското злато и петрол - два критични източника на приходи за руската военна машина", заяви британският външен министър Джеймс Клевърли.

Великобритания налага санкции и на компанията за търговия с енергия Paramount Energy & Commodities DMCC, заявявайки, че нейните непрозрачни структури на собственост са били използвани от Русия, за да притъпи въздействието на санкциите на Г-7, свързани с петрола.

Последните санкции имат за цел да попречат на лица и организации да помагат на Русия да избегне въздействието на международните санкции, каза Великобритания.