Великобритания наложи санкции на руски министри

Русия
14:33 - 17 Юли 2023
1336
Великобритания наложи санкции на руски министри

Британското правителство заяви, че е добавило още 14 имена в рамките на санкционните си мерки срещу Русия, включително руския министър на културата Олга Любимова и министъра на образованието Сергей Кравцов, предаде Ройтерс.

Единадесет от санкционираните са участвали в принудителното депортиране на украински деца, посочи Ройтерс.

Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че санкциите, обявени днес от Великобритания, се налагат на лица, които са подкрепили упавлението на руския президент Владимир Путин, включително програмата за насилствено преместване на деца.

"В своята смразяваща програма за принудително депортиране на деца и изпълнената с омраза пропаганда, разпространявана от неговите лакеи, виждаме истинските намерения на Путин - да изтрие Украйна от картата. Днешните санкции включват онези, които подкрепят режима на Путин в това число тези, които искат да видят Украйна унищожена, а нейната национална идентичност и нейното бъдеще - заличени", заяви Клевърли.

По-рано този месец Русия заяви, че е довела около 700 000 деца от конфликта в Украйна на руска територия. Според Москва програмата ѝ за извеждане на деца от Украйна на руска територия цели да защити сираците и децата, изоставени в зоната на конфликта.

Украйна, от своя страна, твърди, че много деца са били незаконно депортирани, а САЩ посочват, че хиляди деца са били насилствено изведени от домовете си. Украинското министерство на интеграция на окупираните територии заяви, че 19 492 украински деца в момента се смятат за незаконно депортирани.

Любимова е санкционирана за оказване на подкрепа на насърчаване на политики и действия, които "дестабилизират Украйна или застрашават териториалната й цялост", заяви Великобритания.