Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение

Лондон се въздържа да преустанови така наречения протокол за Северна Ирландия

Свят
16:53 - 21 Юли 2021
1886
Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение

Правителството на Великобритания настоя Европейския съюз да предоговори търговските споразумения след Брекзит за Северна Ирландия, след като размирици и нарушаване на бизнеса засегнаха неспокойната британска провинция, предаде "Франс прес".

Европейският съюз отдавна настоява, че от Лондон зависи да изпълни договореното в техния продължителен развод за Брекзит, а американската администрация също наблюдава внимателно британските маневри.

Лондон се въздържа да преустанови така наречения протокол за Северна Ирландия, който изисква проверки след Брекзит на стоки, влизащи от основната територия на Великобритания.

Но британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис заяви пред парламента, че вместо ad hoc гратисни периоди за гранични проверки, Обединеното кралство се стремяло към "период на застой" за протокола, включително правни действия от ЕС.

Той настоя за нов диалог, "който се занимава с проблемите в пълни подробности".

"Приканваме ЕС да го погледне с нови очи и да работи заедно с нас, за да се възползваме от тази възможност и да поставим отношенията си на по-добра основа", подчерта Люис.

Протоколът беше старателно договарян, за да се избегне твърда граница с Ирландия, като ефективно запазва Северна Ирландия в единния пазар на ЕС.

Северна Ирландия, която претърпя три десетилетия сектантски конфликт до мирното споразумение през 1998 г., беше разтърсена от насилие тази година, отчасти срещу протокола.

Мнозина подкрепящи Обединеното кралство юнионисти го виждат като създаване на фактическа граница в Ирландско море с основната територия на Великобритания и казват, че се чувстват предадени.

В своите предложения Великобритания призова ЕС да спре обширните проверки и да се съсредоточи по-категорично върху стоките, "истински" изложени на риск да навлязат на единния му пазар през Северна Ирландия.

Правителството настоя, че за всички останали стоки не са необходими подробни проверки, за да се запази интегралният статут на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство.

Разочаровани от новата бюрокрация, откакто Великобритания напусна ЕС изцяло в началото на тази година, няколко британски компании вече спряха продажбите за Северна Ирландия или предлагат намален избор.

Търговската верига "Маркс и Спенсър" заяви, че в настоящия облик на протокола ще има "празнини по рафтовете" в Северна Ирландия тази Коледа.