Великобритания обмисля изпращане на танкове на Украйна

Германия от своя страна днес съобщи, че засега не планира изпращането на танкове "Леопард 2”

Украйна
17:32 - 09 Януари 2023
2250
Великобритания обмисля изпращане на танкове на Украйна

Великобритания обмисля да достави на Украйна танкове за първи път, за да помогне на страната в борбата с руската агресия, съобщи Скай нюз, позовавайки се на неназовани източници.

Дискусиите се водят "от няколко седмици" относно доставката на основния боен танк на британската армия "Чалънджър 2" в Украйна, съобщи британската телевизия, цитирайки западен източник, запознат с разговорите.

Доставянето на танкове би представлявало значителна стъпка в западната подкрепа за Украйна, но британското правителство все още не е взело окончателно решение по въпроса, се добавя в доклада.

Скай цитира неназован източник, според който Великобритания може да предложи около 10 танка "Чалънджър 2".

"Чалънджър 2" е боен танк, предназначен да атакува други танкове и е на въоръжение в британската армия от 1994 г. Той е бил използван в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак, според британската армия.

Британското министерство на отбраната не коментира конкретно възможните доставки на танкове за Украйна, но посочи доставката от него на над 200 бронирани превозни средства и друго оборудване, включително ракети за противовъздушна отбрана и противотанкови оръжия до момента.

"Ще продължим да надграждаме върху последните дарения с обучение и допълнително предоставяне на оборудване", каза говорител на министерството.

Великобритания се ангажира тази година да изравни или надхвърли миналогодишните 2,3 милиарда лири (2,8 милиарда долара) военна помощ за Украйна.

Миналата седмица във Великобритания се чуха критики. че Франция изпраща колесни танкове, с което Париж ще изпревари Лондон в изпращането на значима военна помощ за Украйна.

Германия от своя страна днес съобщи, че засега не планира изпращането на танкове "Леопард 2" на Киев и ще се ограничи до 40 бойни машини на пехотата (БМП) "Мардер".