Великобритания одобри първата ваксина срещу Омикрон

САЩ избраха да изчакат компаниите да разработят малко по-различни ваксини

Свят
15:22 - 15 Август 2022
2341
Великобритания одобри първата ваксина срещу Омикрон

Обединеното кралство разреши първата ваксина срещу COVID-19, модифицирана, за да осигури по-голяма защита срещу варианта на коронавирус Омикрон, пише европейската редакция на "Политико".

Ваксината на Moderna е насочена както към оригиналния вирус, така и към първия щам Омикрон, известен като BA.1, и е одобрена като бустер за всички възрастни на 18 и повече години.

Това е първото световно одобрение за ваксина, адаптирана към варианти на коронавируса. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се очаква да направи същото в края на месеца, което ще позволи да стартират навреме програмите за бустерна ваксинация в целия ЕС, започващи през септември. Тази ваксина обаче няма да бъде одобрена за употреба в САЩ, тъй като властите там са поискали ваксини, които са насочени както към оригиналния вирус, така и към най-новите щамове Омикрон, известни като BA.4/5.

"Първото поколение ваксини срещу COVID-19, използвани в Обединеното кралство, продължават да осигуряват важна защита срещу болестта и да спасяват животи", каза Джун Рейн, главен изпълнителен директор на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA). "Тази двувалентна ваксина става "остър инструмент" в нашия арсенал, за да ни помогне да се предпазим от тази болест, докато вирусът продължава да се развива."

Докато Обединеното кралство и Европа се стремят бързо да увеличат максимално защитата преди зимния период, когато има вероятност вирусът да циркулира повече, САЩ избраха да изчакат компаниите да разработят малко по-различни ваксини.

Това е риск, за който дори най-добрите експерти по инфекциозни болести не знаят резултата, тъй като никой не може да предвиди по какъв начин вирусът може да мутира след това.

Говорейки пред "Политико" наскоро, Питър Пиот, бивш ръководител на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, който председателства европейска научна група, която обмисля коя ваксина да използва занапред, каза, че има консенсус да се използват двувалентните ваксини срещу BA.1.

Експертите са съгласни, че "най-важното е да започнем достатъчно рано, преди да дойде поредната вълна. Защото обикновено правителствата често започват да действат, когато вече има пик. Когато започнете да ваксинирате в пика, честно казано, е твърде късно", каза той.

Одобрението в Обединеното кралство се основава на клинично изпитване на ваксината, което показва по-добър имунен отговор срещу Омикрон в сравнение с бустер с оригиналната ваксина.

Изследователите тестваха проби от кръвта на участниците, за да наблюдават колко добре ваксината генерира антитела срещу Омикрон BA.1, както и други варианти, които предизвикват безпокойство. Ваксината повиши повече нивата на антитела срещу всички други опасни варианти в сравнение с оригиналната ваксина, казаха тогава от Moderna.

В допълнение, ваксината предизвика мощни реакции на неутрализиращи антитела срещу подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон в сравнение с разрешената към момента бустерна доза, независимо от това дали лицето е боледувало или от възрастта.