Великобритания отказа да ни върне банков крадец, съдят го у нас задочно

Общество
17:48 - 02 Февруари 2024
2128
Великобритания отказа да ни върне банков крадец, съдят го у нас задочно

Мъж от Смолян ще бъде съден задочно заради отказ на Великобритания да изпълни Европейска заповед за арест, съобщи зам.-окръжният прокурор Станчо Станев. „Срещу подсъдимият е внесен обвинителен акт и делото, насрочено за февруари, ще се разгледа без неговото присъствие“, обясни Станчев.

Обвинителният акт е внесен срещу 41-годишния Любен Б. за източване на дебитна карта. Кражбата е извършена през септември 2018 г. В продължение на седмица мъжът тегли с чуждата карта от банкомат общо сумата от 5000 лева. По-късно е установен от полицията като извършител на деянието и срещу него е образувано досъдебно производство.

През април 2019 г., Любен Б. напуска страната и е обявен за международно издирване. Срещу него са издадени две Европейски заповеди за арест – за ползване на чужда банкова карта и за изпълнение на влязла в сила присъда. „Година по-късно в прокуратурата постъпи уведомление от МВР, че той е задържан в Ланкашир, Великобритания. В последствие обаче властите във Великобритания отказват да изпълнят двете заповеди“, допълни още зам.-окръжният прокурор Станчо Станчев.