Великобритания отправи предупреждение към Путин

Русия
16:38 - 25 Март 2024
3939
Великобритания отправи предупреждение към Путин

Великобритания предупреди руския президент Владимир Путин да не използва смъртоносната терористична атака в Москва като "призив" за ескалация на войната срещу Украйна, пише Телеграф, като се позова на източник от службите за сигурност в британското правителство.

Владимир Путин заяви в събота (23 март), че е бил подготвен "прозорец" за заподозрените в терористичната атака, за да преминат границата с Украйна.

"Отчаяното желание на Путин да пренесе всичко това в Украйна не е изненадващо, тъй като той се опитва още повече да измами руския народ, като се преструва, че в Русия няма инакомислие", е коментирал източникът на британската медия. 

"Путин не трябва да използва тази фиктивна връзка като извинение за засилване на незаконната си война в Украйна", е добавил източникът.

Алиша Кернс, председател на комисията по външни работи на Камарата на общините, е коментирал, че "руските медии са пуснали фалшиви видеоклипове на украински служители в опит да обвинят Украйна и да дадат извинение на Путин за по-нататъшни зверства". "Няма признаци за каквато и да е връзка (за терористичната атака) с Украйна, нито достоверни основания да се предполага, че са замесени (украинци)", е допълнил той.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението, при което загинаха най-малко 152 души. Украйна отрече да е замесена в нападението.