Великобритания подготвя нов закон за Северноирландския протокол

Лиз Тръс каза, че планираното законодателство ще облекчи движението на стоки

Свят
17:22 - 18 Май 2022
1746
Великобритания подготвя нов закон за Северноирландския протокол

Великобритания предприе стъпки, за да се опита да излезе от задънената улица в спора с Европейския съюз по отношение на търговията със Северна Ирландия, като изготви нов закон, който ефективно ще отмени части от сделката за Брекзит и допълнително ще обостри връзките с Брюксел, предава Ройтерс.

В изявление пред парламента външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс каза, че планираното законодателство ще облекчи движението на стоки, ще приложи британския данъчен режим в Северна Ирландия и ще даде на Лондон повече право на власт над законите, управляващи провинцията.

Тя многократно каза на депутатите, че законодателството няма да наруши международното право и че Лондон ще продължи преговорите с Брюксел, за да се опита да намери решение.

Но въпреки предупрежденията на ЕС срещу предприемане на едностранни действия, новият закон ще промени части от така наречения протокол за Северна Ирландия, договорен с блока като част от сделката за излизането на Великобритания от ЕС.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович каза, че подобно действие е "неприемливо" и че Брюксел ще отговори с всички мерки, с които разполага. Ирландия описа този ход като предизвикващ "голямо безпокойство", докато британският премиер Борис Джонсън каза, че смята, че търговската война е малко вероятна. 

Джонсън се съгласи с протокола през 2019 г., за да позволи на Великобритания да напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз без повторно налагане на контрол на границата между Ирландската република и Северна Ирландия, жизненоважно за мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия на насилие .

Сключвайки такава сделка, той на практика се съгласи на митническа граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Сега Великобритания казва, че протоколът е неработещ и след месеци на преговори с ЕС не бе постигнато никакво решение.

"Обявявам намерението ни да въведем законодателство през следващите седмици, за да направим промени в протокола", каза Тръс. "Нашето предпочитание остава решение чрез преговори с ЕС и успоредно с въвеждането на законодателството, ние оставаме отворени за по-нататъшни преговори".

Тя каза, че правителството ще продължи да прокарва законодателството през парламента, независимо от това как протичат бъдещите преговори с ЕС, но то може да бъде променено, ако бъде постигнато споразумение.

Законодателството предвижда "зелен канал" за стоки, които се движат от Великобритания към Северна Ирландия, премахване на правилата, които пречат на провинцията да се възползва от данъчна помощ и прекратяване на ролята на Европейския съд като единствен арбитър.

В понеделник Джонсън каза, че правителството се нуждае от опция за "застраховка", за да може едностранно да отмени някои търговски правила след Брекзит, тъй като протоколът, такъв както е, заплашва трудно постигнатия мир в управляваната от Великобритания провинция.

Стивън Даути, говорител по външната политика на опозиционната Лейбъристка партия, се съгласи, че има проблеми, но каза, че Великобритания се нуждае от "спокойни глави и отговорно ръководство".

"Дълбоко обезпокоително е външният министър да предлага законопроект за очевидно нарушаване на договора, който самото правителство подписа само преди две години, който няма да разреши проблемите в Северна Ирландия в дългосрочен план, а по-скоро ще подкопае доверието", той каза.

ЕС многократно е казвал, че всякакви търговски затруднения трябва да бъдат разрешени в рамките на параметрите на протокола.

Шефчович каза, че съобщението на британското правителство, че "ще отменя съставните елементи на протокола, поражда значителни опасения".