Великобритания повиши на "високо" нивото на терористична заплаха

Свят
15:58 - 28 Март 2023
1808
Великобритания повиши на "високо" нивото на терористична заплаха

Британската разузнавателна агенция MI5 повиши нивото на заплаха от вътрешен тероризъм за Северна Ирландия до "високо", което означава, че атака е много вероятна, съобщава "Ройтерс".

Британският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис заяви, че нивото е било повишено от "значително" след скорошното нападение срещу полицаи.

Миналия месец униформен беше тежко ранен при нападение с огнестрелно оръжие, като нападението беше осъдено от правителствата в Дъблин и Лондон.

"Обществеността трябва да остане бдителна, но не и да се тревожи, и да продължи да докладва за всички свои опасения на полицейската служба на Северна Ирландия", посочи министърът.

Промяната идва приблизително година, след като Великобритания понижи нивото на заплаха за провинцията до "значително" за първи път от повече от десетилетие.

Тази мярка идва и преди 25-ата годишнина от мирното споразумение от Разпети петък следващия месец, което до голяма степен сложи край на "Неприятностите" - три десетилетия на насилие, което разтърсваше Северна Ирландия от края на 60-те години на миналия век.

По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че е приел поканата на британския премиер Риши Сунак да посети Северна Ирландия. Освен това се очаква Бил и Хилари Клинтън да присъстват на събития, свързани с годишнината.