Великобритания предупреди Русия за Украйна

Москва струпа около 100 000 войници близо до границата

Русия
16:18 - 06 Януари 2022
1927
Великобритания предупреди Русия за Украйна

Великобритания предупреди Москва, че работи със западни партньори по санкции със силно въздействие, насочени срещу руския финансов сектор, ако тя нахлуе в Украйна, предаде "Ройтерс".

Русия струпа около 100 000 войници близо до границата с Украйна и въпреки че Москва твърди, че няма планове да нахлуе в съседката си, руският президент Владимир Путин поиска правно обвързващи гаранции, че НАТО няма да се разширява още на изток.

"Няма да приемем кампанията, която Русия води да подкопава своите демократични съседи", подчерта пред парламента британската външна министърка Лиз Тръс, като допълни: "Те лъжливо представиха Украйна като заплаха, за да оправдаят агресивната си позиция."

"Русия е агресорът тук", настоя Тръс и припомни: "НАТО винаги е бил отбранителен съюз."

Русия анексира черноморския полуостров Крим от Украйна през 2014 г., навличайки си санкции и осъждане от Запада. Киев иска територията обратно.

Тръс предупреди, че всяко по-нататъшно военно нахлуване на Русия в Украйна ще доведе до "огромни последствия, включително координирани санкции за налагане на тежка цена за интересите и икономиката на Русия".

"Обединеното кралство работи с нашите партньори по тези санкции, включително мерки с голямо въздействие, насочени към руския финансов сектор и физически лица", предупреди Тръс.

Путин твърди, че разширяването на НАТО на изток след рухването на Съветския съюз през 1991 г. е заплаха за Русия, която, по думите му, нямало накъде да отстъпва. Той предупреди Запада да не игнорира безпокойствата му.

Тръс обяви, че ще посети Киев по-късно този месец и че ситуацията достига решаващ момент със само един път напред: Путин да се отдръпне от ръба.

"Жизненоважно е НАТО да е обединен в отпора на застрашаващото поведение на Русия", изтъкна Тръс.

Великобритания, отбеляза Тръс, е против руския газопровод "Северен поток 2" под Балтийско море.

"Европа трябва да намали зависимостта си от руския газ", настоя Тръс и допълни: "Великобритания остава против "Северен поток 2" и аз работя със съюзници и партньори, за да подчертая стратегическите рискове от този проект."