Великобритания прекрати дело срещу Харви Уайнстийн

Няма реални изгледи за осъждане, заявиха от прокуратурата

Новини
18:11 - 05 Септември 2024
1808
Великобритания прекрати дело срещу Харви Уайнстийн

Британските прокурори са прекратили обвиненията в „непристойно посегателство“ срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн, след като са стигнали до заключението, че няма реални шансове за осъдителна присъда, предаде Ройтерс. 

Преди две години британската кралска прокуратура одобри да бъдат повдигнати обвинения срещу Уайнстийн във връзка с предполагаемо нападение през август 1996 г. в Лондон. Те са свързани с жена, която към днешна дата е на 50 години.

„След преглед на доказателствата по случая, прокуратурата реши да прекрати наказателното производство срещу Харви Уайнстийн“, каза Франк Фъргюсън, ръководител на отдела за специални престъпления и борба с тероризма към Кралската прокуратура във Великобритания. „Прокуратурата е задължена да следи всички случаи и ние решихме, че вече няма реални изгледи за осъждане“.

Фъргюсън добави, че решението е представено на всички засегнати страни, отбелязва Ройтерс.

Бившият американски продуцент, който е на 72 години, беше признат за виновен по обвиненията в изнасилване и осъден на 23 години лишаване от свобода от съд в Ню Йорк през 2020 г. Присъдата на Уайнстийн е от съществено значение за движението #АзСъщо (#MeToo), в което жени обвиниха стотици мъже от развлекателната индустрия, медиите, политиката и други сфери в сексуални посегателства, припомня Ройтерс.

През април обаче Апелативният съд на Ню Йорк отмени присъдата, като установи, че Уайнстийн не е получил справедлив процес. Според решението предходната инстанция е допуснала грешка при вземането предвид на свидетелските показания. Уайнстийн е изправен пред евентуален повторен процес през ноември.

През 2022 г. съдът в Лос Анджелис също го осъжда на 16 години затвор за изнасилване. Уайнстийн отрича всички обвинения, повдигнати срещу него.